„Az első eredmények felülmúlták az előzetes várakozásainkat” – génterápiával állították helyre egy siket kislány hallását





Több gyerekre is kiterjesztik a kísérletet.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.05.10.
betegség hallás kórház

Opal Sandy siketen született, a hallási neuropátiának nevezett állapotát egy hibás gén okozta, amely zavarta a fül sejtjeinek kommunikációját a hallóideggel. 

Fotó: NHS alapítvány

A brit kislány 18 hónapos korában esett át egy rövid műtéten, amelynek során egy jól működő gént juttattak be a szervezetébe. Az eljárás óta a hallása szinte teljesen helyreállt, már élvezi az olyan játékokat, mint a dobolás, sőt az olyan gyerekcsínyeket is, amikor az evőeszközök asztalra csapkodásával kelt zajt.

Az első eredmények felülmúlták az előzetes várakozásainkat, és reméljük, hogy a további tesztek is megerősítik a génterápia hatékonyságát ebben a típusú halláskárosodásban

– hangsúlyozta a The Guardiannek Manohar Bance, az Addenbrooke's kórház fülsebésze, aki szerint az eljárás korszakalkotó lehet a siketség kezelésében.

A professzor elmondta, hogy a három részből álló kísérletben három siket gyerek, köztük Opal is, csak az egyik fülében kap alacsony dózisú génterápiát. Egy másik három gyerekből álló csoport magasabb dózist kap az egyik oldalon. Ha ez jó eredményeket hoz, több gyerek kapja meg a kezelést mindkét fülébe egyszerre. A vizsgálatba összesen 18 beteget vesznek fel világszerte, és öt éven keresztül fogják nyomon követni állapotukat, amivel reményeik szerint még több hallássérült gyereket tudnak majd meggyógyítani.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás