Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét az IBCC jubileumi pontyfogóversenye





Huszonöt ország vett részt a Balatonon megrendezett eseményen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.02.
Módosítva: 2024.05.02.
IBCC balaton pontyfogóverseny jubileum

Az időjárás meglehetősen próbára tette a horgászokat a magyar tengeren rendezett, jubileumi International Balaton Carp Cupon (IBCC), amely a világ egyik legnagyobb pontyfogóversenye. A 25 országból érkező 300 csapat versenyzőinek nemcsak a halakkal, hanem a viharos széllel, esővel, és a lehűléssel is meg kellett küzdeniük. Ettől függetlenül a majd egyhetes viadalon remek eredményt értek el a pecások: több mint 15 tonna 10 kilogrammnál nagyobb pontyot fogtak, 13,64 kilogrammos átlagsúllyal.

Így ünnepelték a sikert a pecások (Fotó: IBCC)

12 milliós fődíj

A győztes a cseh Carpsonbaits 2 csapat 31 értékelhető fogással, 427 kilogrammos összsúllyal lett első, a Tihany melletti Sajkodi MOHOSZ tanyán horgászva. Ezzel a teljesítménnyel kiérdemelték a 30 ezer eurós (12 millió forint) fődíjat. Második helyen a szintén cseh Nikl & Carp´R´us 2 végzett, 386 kilóval, a harmadik pedig egy magyar csapat, a Carpsoul lett, összesen 263 kilogrammos fogással.

Gyönyörű pontyokat fogtak a versenyzők (Fotó: IBCC)

Szabálykövető versenyzők

Nagyon elégedett vagyok mindennel. A top 5 fogásnál jobb eredményre számítottunk, úgy gondoltuk, idén többet fognak, mint tavaly. Az összfogásnál sejtettük, hogy kevesebb lesz, hiszen tavaly az öt kiló feletti, míg idén a tíz kiló feletti pontyok számítottak. Annak viszont nagyon örülök, hogy sikerült megdönteni a balatoni pontyrekordot

– fogalmazott a Borsnak Csörgő Tamás, az IBCC főszervezője, aki külön köszönetet mondott a versenyzőknek, hiszen egyre szabálykövetőbbek: idén piros lapot egyik csapat sem kapott, és sárgából is alig osztottak ki.

Az erős széllel és a viharos időjárással is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek (Fotó: IBCC)

Kevesebb fogás

Ami pedig a számokat illeti: a mezőny összesen 1131 darab halat fogott 15.423,38 kilós mennyiségben. Ez jóval elmarad a tavalyi 75.845,60 kilótól. A darabszámon is látszik, hogy feljebb vitték az értékelhető pontyok súlyát, hiszen tavaly hatszor több, 7872 halat regisztráltak. 

Tragédia árnyékolta be a versenyt

Sajnos a 10. IBCC nemcsak az önfeledt pillanatokról szólt, hanem egy halálesetről is. Rosszul lett és meghalt egy 40 éves férfi a versenyen. Tót Gergőhöz két mentőegységet – köztük egy helikoptert is – riasztottak Ábrahámhegyre, de hiába küzdöttek másfél órán át az életéért, nem tudták megmenteni.

 

Megdőlt a balatoni pontyrekord (Fotó: IBCC)

Három a magyar igazság

Ahogy arról a Bors is beszámolt, a verseny alatt megdőlt a balatoni pontyrekord. Hundzsa Ferenc sikeresen megakasztotta, majd partra terelte az új hivatalos csúcsot Siófokon. A tőpontyot 35,625 kilogrammos tömeggel mérlegelték a verseny halőrei. Érdekesség, hogy ezt a halat a verseny történetében harmadszor fogták meg: 2019-ben 24 kg, 2022-ben 32 kg, most pedig 35,625 kilogrammos súllyal.

 

Eredmények

1. Carpsonbaits 2 427 kg

2. Nikl & Carp´R´us 2 386 kg

3. Carpsoul 263 kg

A legnagyobb 3 hal

1. Mikbaits Rebels 103 kg

2. Balaton Carp 94,8 kg

3. Trakker Team 94 kg

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás