Szülők figyelem: fontos, gyerekeket érintő határidő ketyeg mától!





A mai nappal kezdetét veszi az általános iskolai beiratkozás, hétvégén pedig a bölcsődékbe lehet beíratni a gyermekeket. Mutatjuk, kiket és hová lehet és kell beíratni!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.18.
ez lesz ma beiratkozás Einstein

Április 18-án indul az általános iskolai beiratkozás

Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik, vagyis iskolába kell járnia szeptembertől. A tankötelezettség halasztása kizárólag akkor lehetséges, ha az Oktatási Hivatal engedélyezte azt. Ehhez egy pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleményre van szükség. A tanköteles gyermekek iskolai beíratkozására április 18–19-én van lehetőség. A gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézés érdekében az adatok a beíratkozás előtt online beküldhetők a KRÉTA rendszerbe. A beíratkozással kapcsolatos további hasznos tudnivalók itt olvashatók.

Emellett azt sem árt tudni, hogy minden gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie, méghozzá április 20-tól. A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok szintén az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

Ma van a műemlékvédelmi világnap is

Az Unesco Icomos (International Council on Monuments and Sites) szervezetének javaslatára április 18-át nemzetközi műemléknappá nyilvánították 1983-ban. Először 1984-ben tartottak ehhez kapcsolódó rendezvényeket. Ezen a napon főleg azokra a műemlékekre hívják fel a figyelmet, amik veszélyben vannak. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.

69 éve hunyt el a tudósok tudósa

Albert Einstein német Nobel-díjas fizikus 1955-ben ezen a napon, vagyis április 18-án hunyt el. Ő volt a XX. század fizikai gondolkodásának egyik legnagyobb hatású forradalmasítója. 1933-tól az USA-ban élt. Kiemelkedő szellemi alkotása, az általános relativitáselmélet (1916), amely kimondja az egymáshoz képest tetszés szerinti mozgást végző koordinátarendszerek egyenértékűségét a fizikai jelenségek leírása szempontjából, és megadja a gravitáció új, geometriai elméletét.

A Rongyos Gárda is ezen a napon alakult

Méghozzá 1919-ben. Az önszerveződő fegyveres csoport célja a tanácsköztársaság ideje alatt a kommunistákkal szembeni ellenállás, a trianoni békeszerződésben Magyarországtól elvett Sopron környéki területek megtartása volt, de más területeket is vissza akart szerezni Magyarország számára. Megakadályozták az osztrák reguláris hadsereget a vidék elfoglalásában, a mai Burgenland területét elfoglalták, ahol kikiáltották a Lajtabánságot. Ez vezetett az 1921. december 14–16. közötti soproni népszavazás megtartásához.

42 éve ezen a napon avatták fel a Nemzeti Történeti Emlékparkot

A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum és skanzen Ópusztaszeren található. A legismertebb kiállított mű, ami itt található Feszty Árpád: A magyarok bejövetele című körképe (Feszty-körkép). További nagyméretű körképek fotói, 22 magyar történelmi személyiséget megszemélyesítő viaszbáb, néprajzi kiállítás, erdészeti és vízügyi kiállítás, valamint egy nomád park is látható itt, ahol lovasbemutatókat is szoktak tartani.

A leghíresebb angol komikus is ezen a napon hunyt el

Benny Hill angol komikus színész, humorista és énekes 32 éve ugyancsak április 18-án távozott az élők sorából. Eredeti nevén Alfred Hawthorn Hill a második világháborút követően tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként és amatőr színészként dolgozott. A televízióban 1949-ben debütált. Az ötvenes években kedvelt rádiós műsorvezető volt, majd 1955-ben megkapta első saját televíziós show-ját a BBC-nél. 1969-ben átment a Thames Television csatornához, ahol húsz éven keresztül készítette The Benny Hill Show című humoros sorozatát. Magyar szinkronhangja Gálvölgyi János volt.

Blackpool,,January,14:,Madame,Tussauds,,Uk,2018.,Alfred,Hawthorne,'benny', Benny Hill
Benny Hill viaszszobra. Fotó: ALLYOU Grzegorz Wasowicz /  Shutterstock

Megtartották az első Budapesti Nemzetközi Vásárt

A Budapesti Nemzetközi Vásár „őse” az 1906-ban a Vigadó egyik helyiségében megrendezett Márciusi Vásár volt, amit április 18-án tartottak. Az akkori rendezvény a hazai termékek vásárlását és fogyasztását szorgalmazó „Tulipán Mozgalom” kezdeményezésére jött létre és lényegében árumintavásár volt. 1907-től a városligeti Iparcsarnokban rendezték meg, mint Tavaszi Vásárt. 1912-től a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vette át a rendezést, 1918-tól pedig a vásár nemzetközi jellegű lett és neve Keleti Vásárra változott. 1925-től kapta meg ettől kezdve végleges nevét, a Budapesti Nemzetközi Vásárt.

Hideg, szeles időnk lesz ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön erősen felhős idő valószínű, majd nyugat felől lassan csökken a felhőzet. A keleti tájakon még szórványosan eshet az eső. Viharossá fokozódik az ÉNy-i szél. Reggel 3, délután 13 fok valószínű.

Költészettel kapcsolatos társasjátékon lehet ma részt venni

A Vígszínház színészének, Zoltán Áronnak irodalmi kezdeményezése, a VerShaker, melynek célja, hogy közelebb hozza a verseket az emberekhez. Az április 18-i, nagyjából másfél órás VersJátékok eseményen egy költészeti társasjáték részeseiként belecsöppenhetünk a versek világába a K11-ben. Az esemény további részletei itt olvashatók.

Ázsiai street food fesztivál is lesz ma

Április 18-tól 21-ig távol-keleti ízutazásra hív mindenkit a Kazinczy utcai Botellón Terasz. A vendégek Ázsia egzotikus világával ismerkedhetnek meg, hála több kiváló, autentikus ízeiről ismert étteremnek. A gasztronómiai kalandot élő zene, továbbá különleges dekoráció koronázza meg. A belépés ingyenes. További részletek itt olvashatók az eseményről.





 





Ezeket olvastad már?
Rohantak a mentők: 80 embert kellett kórházba szállítani az esküvőről

Rohantak a mentők: 80 embert kellett kórházba szállítani az esküvőről

Szentkirályi Alexandra 15 ezer fővárosi dolgozó problémáját oldotta meg Karácsony helyett

Szentkirályi Alexandra 15 ezer fővárosi dolgozó problémáját oldotta meg Karácsony helyett

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás