![](https://cdn.metropol.hu/2023/05/XrPU1Eli2dn6fbcZ4fV9Ip7F0Wdnw5PT0JJapKtmxx8/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ViMmRkNjU0OTJhYzRmYjdhODg1M2Q5YjAwZTMwMzZl.png)
Hihetetlen felfedezést tettek.
Napi két csésze tea fogyasztása segít megóvni a memóriát a kor előrehaladtával is – állapították meg tudósok. A The Sun arról is beszámolt, hogy a teában természetesen előforduló anyagok, az úgynevezett flavanolok fokozzák az agy teljesítményét, és így segítik megőrizni a memóriát.
A szakértők azután jutottak erre a megállapításra, hogy megvizsgálták, hogyan befolyásolták a flavanolok – amelyek az almában és a bogyós gyümölcsökben is megtalálhatóak – több mint 3500 egészséges, 60 év feletti ember memóriáját. Az egyik csoport napi 500 mg-ot vett magához, ami két csésze teának felel meg, míg egy másik csoport csupán placebót kapott.
A hároméves vizsgálat során szófelidézési feladatokkal tesztelték a résztvevők memóriáját. A flavanol csoportban a pontszámok átlagosan 10,5 százalékkal voltak jobbak. Gunter Kuhnle professzor, a Readingi Egyetem munkatársa szerint a teázás a legegyszerűbb módja a flavanolbevitel növelésének.
Tara Spires-Jones professzor, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa elmondta, hogy más tanulmányok szerint a flavanolok segíthetik az agyat azáltal, hogy fokozzák a szinapszisok, azaz a neuronok közötti kapcsolatok kialakulását.
Nem biztos, hogy jó értelemben lesz szenvedélyes ez a nap.
Emlékszel rá? Hallottál róla? Nagyszüleid még használták?
A nyelvi jelek igazán árulkodóak!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre