RETRO RÁDIÓ

Összeesett otthonában Torgyán József özvegye, nem viseli jól a szeretett férje nélküli életet





Torgyánné Cseh Mária nemrég kórházba került, miután saját otthonának nappalijában egyik pillanatról a másikra elveszítette az eszméletét. Az egykori operettprimadonna Torgyán József halála óta komoly szívbetegséggel küzd, ami miatt rendszeres orvosi ellátásra szorul. 



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.26.
nagy a baj

Torgyán József özvegye otthonában fogadta a Bors munkatársát néhány nappal ezelőtt. Cseh Mária vidámnak, energikusnak tűnt, de a beszélgetés során elárulta, alig néhány napja engedték csak haza a kórházból, ahol ismét betegeskedő szívével kezelték.

„Arra eszméltem, hogy fekszem a földön”

– Nemrég kórházban voltam, mert a semmiből jött egy ájulás. Valahogy éreztem, hogy nincs minden rendben velem. Már napok óta ingadozott a vérnyomásom. Aznap kicsit jobban éreztem magam, ráadásul a nap is kisütött, ezért úgy döntöttem, hogy kiülök kicsit a teraszra. Nyilván felment a vérnyomásom, amíg ott sütkéreztem, és amikor bejöttem a hűvösebb házba, egyszerűen elájultam. Tulajdonképpen arra eszméltem, hogy a földön fekszem, minden elsötétült egy pillanat alatt – mesélte a Borsnak Torgyán József özvegye, aki ugyan nem volt egyedül a házban, de a sógornője mégsem figyelt fel arra, hogy vendéglátója ájultan fekszik a nappaliban.

Éppen itt volt az egyik rokonom Kanadából, de éppen aludt, ezért ő az egészből nem vett észre semmit. Mire bejött, én már valahogy feltápászkodtam a földről, és úgy ahogy össze is szedtem magam, de nagyon megijedtem – magyarázta Cseh Mária, aki férje halála óta gyakran szorul orvosi segítségre beteg szíve miatt.

Természetesen rögtön értesítettem a kezelőorvosomat, aki azonnali kivizsgálást javasolt, ezért be is fektetett az osztályra néhány napra. Ahogy mindig, most is nagyon alaposak voltak és mindent leellenőriztek, illetve újra beállították a gyógyszereket, mielőtt hazajöhettem – tette hozzá Torgyán József özvegye, aki férje halála óta sajnos gyakori vendége a szívklinikának, ahol korábban az életét mentették meg.

Torgyán József halálának 3. évfordulójának megemlékezése Fotó: Markovics Gábor

„Két szívizmom is elhalt”

– Sajnos sokszor kell mennem a szívsebészetre, ahol pár évvel ezelőtt dr. Merkely Béla kardiológus megmentette az életemet egy rutinvizsgálat után. A férjem halálát követően mentem el egy vizsgálatra, ahol kiderült, hogy nagy baj van a szívemmel. Már haza sem engedtek, és szinte azonnal meg is műtöttek. Egy stentet, vagyis egy hálót helyeztek be az egyik főérbe, és az is kiderült, hogy feltehetően az engem ért tragédiát követően lábon hordtam ki két infarktust, aminek következtében két szívizmom is elhalt. Az volt a szerencse, hogy első fali infarktusok voltak ezek, mert a hátsó falit nem éltem volna túl – magyarázta az egykori operettprimadonna, aki nagyon nehezen viseli az időjárási frontokat, amióta idén év elején abba kellett hagynia annak a kísérleti szívgyógyszernek a szedését, amitől sokkal jobban érezte magát.

Már nem szedi a kísérleti szívgyógyszerét

Cseh Mária korábban egy kísérleti szívgyógyszert kapott, aminek hatására sokkal jobban érezte magát. Legnagyobb sajnálatára azonban az év elején közölték vele, nem szedheti tovább a készítményt.

Félek kissé, mert éppen abba kellett hagynom a kísérleti gyógyszer szedését, és egy hónapig semmilyen gyógyszert nem kapok a szívelégtelenségre. Erre azért van szükség, hogy ez a gyógyszer kiürüljön a szervezetemből. Hamarosan vissza kell mennem az orvoshoz, akkor felírnak egy teljesen újat. Nem tagadom, érzem a különbséget. Amióta nem szedem az előzőt, jóval fáradékonyabb vagyok – mondta akkor Cseh Mária.

Szerencsére van, ki vigyázzon rá

A 84 éves asszony a kórházi kezelés óta sokkal jobban van, és mint mondja, segítsége is akad, így csak ritkán van egyedül a hatalmas házban. – Van egy kedves takarítónő, aki jár hozzám, és persze nemcsak a házimunkában segít, de el is szoktunk beszélgetni. De egyéb társaságom is akad. A férjem egy kedves barátja a mai napig minden szombaton meglátogat és hosszan beszélgetünk. Pontosan ugyanúgy, ahogyan Jóskával tette hosszú-hosszú éveken át – mesélte a politikus özvegye a Borsnak.

Máig nem dolgozta fel a gyászt

Lassan öt éve, hogy a legendás politikus elhunyt, de özvegyének máig nem enyhült a fájdalma. – Ha azt kérdezi, hogyan lehet feldolgozni, hogy az ember 57 boldog év után elveszíti a párját, akkor azt mondom, hogy sehogyan. Ma is mindennap sírok, de az életösztönöm tovább hajt nap nap után. Egyébként itt a házban folyamatosan érzem Jóska jelenlétét. Minden este leülök a tévé elé, az ő fotelja mellé, és megnézem a híradót, ahogyan vele tettük ezt minden egyes este. Olyankor szinte érzem, hogy fogja a kezem... – mondta az egykori operettprimadonna.

Lassan öt éve már, hogy nem ölelgethetik meg egymást Fotó: Ripost

 





Ezeket olvastad már?
Bódi Sylvi intim fotói forróbbak, mint nyáron a beton

Bódi Sylvi intim fotói forróbbak, mint nyáron a beton

Megható: Tóth Gabi összebújós fotókkal és szívszorító üzenettel lepte meg az országot

Megható: Tóth Gabi összebújós fotókkal és szívszorító üzenettel lepte meg az országot

„Az idegenek már jó ideje itt vannak, figyelnek minket” – megfagyott a levegő a stúdióban az Oscar-díjas színésznő kijelentésétől

„Az idegenek már jó ideje itt vannak, figyelnek minket” – megfagyott a levegő a stúdióban az Oscar-díjas színésznő kijelentésétől

Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó

Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás