Hétvégén elhunyt a Star Trek Enterprise űrhajójának kommunikációs tisztje, az Uhurát játszó, 89 éves Nichelle Nichols. „Tegnap este édesanyám, Nichelle Nichols természetes okok miatt elhunyt. Fénye azonban, akárcsak az először látott ősi galaxisok, megmarad nekünk és a jövő nemzedékeinek, hogy tanulhassunk és ihletet meríthessünk” – írta fia hétfőn bejelentve a gyászhírt.

A színésznő a Star Trekben 1966 és 1969 között alakította Uhura hadnagyot – írja a Daily Mail. Az első Star Trek sorozat után hat mozifilmben is szerepelt, illetve több sorozatban is játszott, de utóbbiak nem hoztak neki komolyabb sikert. Nevét 1982 óta viseli egy kisbolygó (68410 Nichols), de a hollywoodi Hírességek sétányán is csillagot kapott. Nem csak a filmekben alkotott maradandót. Tinédzserként Duke Ellington mellett énekelve tűnt fel a szórakoztatóiparban, 1977-től 2015-ig pedig a NASA önkénteseként dolgozott.

Nichols 2015-ben sztrókot kapott és 2018-ban demenciát állapítottak meg nála. Színésztársa, William Shatner gyönyörű nőként emlékszik vissza rá, aki sokat tett a társadalmi kérdések újradefiniálása érdekében.

Nemrég a Twin Peaks színészének, a 63 éves Lenny Von Dohlen haláláról is írtunk.