Budapest egyik legkülönlegesebb műteremlakása a város legmagasabb épülete, az újpalotai Víztoronyház tetején található. Lakója Krnács Ágota képzőművész.

Ágota mindig az éppen aktuális otthonában dolgozott – Fotó: Metropol/NZ

A város egyik legkülönlegesebb műteremlakásában ülünk, ahová nemrégen költözött be. Eddig hol dolgozott?

„Sok helyen. Békéscsabai vagyok, onnét költöztem a fővárosba, aztán jöttek az albérletek, sőt még pedagógusszállón is laktam. Aztán egy négyéves dublini kanyar következett. Mindig az éppen aktuális otthonomban dolgoztam.”

Eddig még sohasem volt saját műterme?

„Eddig még soha. Általában az egyik szobát neveztem ki miniműteremnek, még a dublini bérelt lakásban is. Ezt a helyet, amelyben el van rejtve egy nagy műterem is, 2019 óta bérlem.”

Ágota első műterme – Fotó: Metropol/NZ

Hogyan talált erre a lehetőségre?

„Tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Egyesületének (MAOE), amelynek tagjai országszerte jogosultak műteremlakások bérleti jogára, melyek mindenütt az adott önkormányzatok tulajdonában vannak.”

Miért szeretett bele éppen ebbe a lakásba?

„Minden műterembérlés előtt bejárható az adott lakás. Amikor feljöttem ide, 70 méter magasba, és körülnéztem, azonnal megtetszett a lakás elosztása. Egy pillanat alatt közel került a szívemhez, minden nagyon logikusan van kitalálva, ahogyan a szobák elhelyezkednek, vagy a műterem és a kilátóterasz. Nem tagadom, az sem akármilyen érzés, hogy az ember egy víztorony tetején él, a mai napig nem szoktam még meg. Még mindig úgy megyek ki a teraszra, hogy mindennap meglep a látvány, ahogyan egész Budapestet egy szokatlan perspektívából látom. Mindig más a látvány, a felhők, mindig máshogyan fúj a szél és más a napsütés is. Itt álltam földbe gyökerezett lábbal, és nem volt kérdés, hogy ezt a lakást akarom megpályázni. Volt még jó pár műterem, amit elmentem megnézni, de valamennyi idegen volt. Ide meg följöttem, átölelt és befogadott a hely aurája. Egy csoda volt, pedig sokan nevettek rajtam: egy panelben akarsz műtermet? – kérdezték. Ők nem tudták, hogy ez nem is panel, ráadásul az irányzatnak neve is van, ez a brutalizmus, ami nekem külön tetszik.”

Végre kedvére alkothat a lakásban – Fotó: Metropol/NZ

Mi mindennel foglalkozik képzőművészként?

„Festeni is szoktam, rajzolni, grafikázni, de foglalkozom digitális művészettel, ezen belül elektrográfiával, de ugyanúgy mozgóképpel és belekóstoltam a tájművészetbe is. Nagyon szerteágazóak ezek a műfajok, és ezeknek gyűjtőfogalma a képzőművész.”

Mégis, milyen stílust, irányzatot képvisel?

„Bízom benne, hogy besorolhatatlan vagyok. Szerintem kétfajta képzőművész van, aki elejétől kezdve egy adott stílusban alkot, én azonban sokfélében is kipróbálom magamat, mert ez izgalmas. Úgy alkotok, ahogy élek, mert nem lehet a mindennapokat ugyanazzal a lelkülettel élni, és ezért aztán nem születhet ugyanaz vagy nagyon hasonló. Egy művésznek az a dolga, hogy reagáljon a körülötte lévő világra és szűrőként működjön.”

Ágota műteremlakása – Fotó: Metropol/NZ

Inspirálja önt ez a lakás?

„Egyértelműen. Egyrészt rengeteg fotóm van már, amit a lakásból készítettem és ezeket fel is használtam már különböző alkotásaimhoz. A pandémia alatt kitaláltam az ablakon való üzengetést, ez is helyspecifikus volt. Ha nem itt lakom ebben a magasságban, és nem így állnak a műterem ablakai, talán eszembe sem jut.”

Ágota a pandémia alatt találta ki az ablakon való üzengetést – Fotó: Metropol/NZ

Jelenleg éppen min dolgozik?

„Most többnyire grafikai dolgokat csináltam. Ne felejtse el, hogy ez a lakás egyben kiállítótér is. Tehát amint elkészülnek a munkáim, azonnal be is tudom mutatni a műveimet, és nemcsak a sajátjaimat, de a kollégákét is. Ebben a kis minigalériában például most van egy új installációm, ami egy hirtelen jött ötlet volt, és néhány óra alatt meg is csináltam.”

Krnács Ágota képzelete szabadon szárnyalhat műtermében – Fotó: Metropol/NZ

Várja a látogatókat

A művészetkedvelők a műteremlakás Facebook-oldalán értesülhetnek az aktuális kiállításokról, melyek előzetes egyeztetés után látogathatóak.

Műteremlakások

  • Magyarországon összesen 386 műteremlakás található, ebből 225 Budapesten, 161 vidéken. Budapest VIII. és XIII. kerületében található a legtöbb.
  • Jelenleg az OMSZI Intézményfenntartó Nonprofit Kft. foglalkozik az önkormányzati tulajdonú műteremlakások bérlőkijelölésével. Határozott időre 2014. óta van lehetőség műteremlakást bérelni.
  • A műteremlakások határozott idejű bérleti jogát negyedévente nyílt pályázaton hirdetik meg, 3+2 évre. A megnyert műteremlakásra újrapályázó művészként még kétszer lehet pályázatot beadni a benne lakó művésznek.
  • A művész a tulajdonos önkormányzattal köt bérleti szerződést, a bérleti díjat is az önkormányzat számolja ki. A harmadik év után félmillió forint értékben műalkotást kell leadni közgyűjteménynek, amely alkotás így nemzeti vagyon lesz.
  • A műteremlakás használatára pályázhat minden olyan alkotóművész, aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni és csatlakozott a Magyar Mecénás Programhoz.
  • A képzőművészek eddigi munkásságukat bemutató szakmai önéletrajzzal pályázhatnak, melyhez egy hároméves alkotói munkatervet kell csatolniuk.

Krnács Ágota bohém és különc művész – Fotó: Metropol/NZ

Krnács Ágota

TANULMÁNYOK

1995 – 1999 Bessenyei György Tanárképző Főiskola | BA 1999

Rajz – Vizuális kommunikáció szak / Tervezőgrafikai specializáció

(ma Nyíregyházi Egyetem)

1999 – 2002 Magyar Iparművészeti Egyetem | MA 2002

Vizuális környezetkultúra / grafika-fotó-videó szak

(ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

ÉLETÚT

1999 – 2000 Vizuáliskultúra-tanár

2000 – 2005 Tervezőgrafikus | Képzőművész

2003-tól Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep (alaptag, vizuális marketing)

2005 – 2009 Senior graphic designer | Visual artist, (Dublin)

2010-től MET – Magyar Elektrográfiai Társaság – tervezőgrafikus)

2011-től ArtColony Cered (alapítótag, vizuális koncepció)

2010-től Szabadúszó / Képzőművész | Tervezőgrafikus

2012-től MAOE – Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Képgrafika

2014 – 2019 Forbes Hungary (illusztrátor)

2015 – 2018 SIAC – Splitska Nemzetközi Művésztelep – kreatív menedzser

2018-től BMT – Békéstáji Művészeti Társaság

2019-től VTHM / WTHA – VízToronyHáz Műterem és Kiállítótér (alapító)