RETRO RÁDIÓ

„Hiszem, hogy Isten mindannyiunkban él” – Tóth Gabi szeretne egy darabot adni a világnak ebből a gyönyörű ékszerdobozból





Kelet és nyugat találkozása lesz Budapesten a világ katolikus, keresztény híveinek közös, „Minden forrásom belőled fakad”-tanúságtétele, amelyre minden jó szándékú embert várnak a város terein, templomaiban és szabadidőközpontjaiban szeptember 5–12. között. Három „budapesti arc”: Erdő Péter, Miklósa Erika és Tóth Gabi az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.09.01.
hít

Vasárnaptól vasárnapig, egy héten át Budapest ad otthont öt kontinens katolikus híveinek, a keleti és a nyugati keresztény egyházak találkozásának. Erdő Péter bíborostól megtudtuk: a kongresszuson szeptember 11-én a konstantinápolyi pátriárka is felszólal, míg másnap Róma püspöke tartja a zárómisét, amely előtt Tóth Gabi és Miklósa Erika is énekel.

Erdő Péter

A keleti és nyugati kereszténységnek egy olyan találkozása lesz szeptember 5–12. között Budapesten, amely az eucharisztikus kongresszusok történetében teljesen egyedülálló – mondta Erdő Péter bíboros, prímás a világesemény sajtótájékoztatóján. A főpásztor kiemelte, mindez Budapest és Magyarország földrajzi és kulturális helyzetéből adódik, de az adottságot ebben az esetben feladatként is kell tekintenünk. Hidat kell képeznünk.

Erdő Péter: Kelet és nyugat metszéspontja Budapest? Hát persze! Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

„Kelet és nyugat metszéspontja? Hát persze! Annak idején, 2000-ben, a jubileum évében a Konstantinápolyi pátriárka, I. Bartholomaiosz Szent István királyt az ortodox egyház számára is szentté avatta, itt Budapesten a Szent István-bazilika előtt. A barátság és az együttműködés azóta datálódik. Ez a mostani szeptember 11. szombat délutáni szentmise részben arról fog szólni, hogy Szent István egy olyan időpontban vezette a magyarságot a kereszténységbe, amikor még kelet és nyugat egyháza teljes közösségben volt egymással. Szent István 1038-ban halt meg, a nagy keleti egyházszakadás éve 1054., tehát ő még az egységes egyház szentje. Erdő Péter hozzátette, a mi első keresztény királyunkat a konstantinápolyi mellett a moszkvai egyház, azaz az egész ortodox világ is szentként tiszteli.

– Ennek az erőteljes jelképe és megvallása lesz a Kossuth téren. Ki lesz vetítve a Szent Korona és a Szent Jobb, Bartholomaiosz pátriárka nem a misében, hanem előtte egy fél órával beszédet is fog mondani. Azután szentmise, körmenet a Hősök teréig az Eucharisztiával.

Miklósa Erika

A világ egyik legkeresettebb koloratúrszoprán operaénekese a családja és a munkája mellett mindig szakít időt arra, hogy önkéntesként támogasson egy ügyet, egy közösséget. Most a NEK Önkéntes Programjának egyik hírnökeként segít „ráhangolódni” a lélekemlő élményre. Miklósa Erika kérdésünkre elmondta, a családjukban mindig is természetes volt, hogy segítenek egymáson és a körülöttük élőknek. Nagymamája hite és az önkéntes szerepvállalása is példa számára.

Miklósa Erika örömmel lett a NEK önkéntes hírnöke Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

Amikor megtudtam, hogy a pápai mise előtt Kodály Zoltán Budavári Te Deum-jának a szoprán szólóját fogom énekelni, azt gondoltam, hogy biztos nem fogok tudni megszólalni.! Itt van mögöttem 30 év a pályán, de ez most nem jelent semmit. Harmincévnyi rutin ide vagy oda: egy hang sem fog kijönni a torkomon. Nagyon jó, hogy időben szóltak, mert erre érzelmileg is alaposan fel kell készülni. Az opera-énekesnő nem titkolta, hogy sokszor eltávolodott a hittől, míg hazatalált.

Miklósa Erika Mocsai Lajos és Fodor Réka között a többi önkéntes hírnök társaságában Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

Volt úgy, hogy nevettem az egészen, aztán nagyon komoly tanúbizonyságot kaptam, hogy a hit igenis nagyon fontos az életemben, bármennyire is szabotálom vagy ellenkezem. Egy ilyen embernek ez nagyon sok mindent jelent. Most kiváltságos helyzetben vagyunk, van egy „házi atyánk”, a polgárdi pap. Barta Tibor atya, aki minden családi eseményt megszentel nálunk” – árulta el Miklósa Erika, akitől az is megtudtuk, hogy amikor Isten előtt is összeházasodott a férjével, Tibi atya volt az, aki összeadta őket, és ajándékba egy Ferenc pápától való áldást kaptak tőle.

„Elment ezért a Vatikánba. Érthető, ha most nagyon sokat jelent számomra, hogy a közvetlen közelében énekelhetek Ferenc pápának. Már csak azon imádkozom, hogy ha másfél-két méteres „covidos távolságban” is, de ilyen közel lehessek hozzá. Az sem baj, ha nem sikerül, már maga a tudat, hogy én az ő szentmiséje előtt hangolhatom az embereket: mindennél többet ér.

Önkéntes hírnökök

Mocsai, Kuzmányi, Perényi Szilvia, az önkéntes program vezetője Fábry Kornél atya, elöl Fodor, Tóth, Erdő Péter, Miklósa, Csender, Dánielfy és Mohos Gábor püspök Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

Ők tízen népszerűsítik az önkéntes munkát a NEK-en, és maguk is bekapcsolódnak önkéntesként NEK-ünk a világesemény sikeres lebonyolításába.

Dani Gyöngyi paralimpikon, Magyarország első világbajnoka női tőrcsapatban, Ekler Luca világcsúcstartó, Európa- és világbajnok paraatléta. Dánielfy Gergő színész, zenész, Csender Levente József Attila-díjas író, Fodor Réka missziós orvos, Miklósa Erika operaénekesnő, Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, Kuzmányi István diakónus, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője, Tóth Gabi énekes, előadóművész és Tóth Márton egyetemista, a Cserkészek-NEK kommunikációs vezetője.

A két paralimpikon és a cserkész hírnök Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

Tóth Gabi

Ferenc pápa szeptember 12-i zárómiséjét 2 órás színpadi műsor előzi meg, amelyen Tóth Gabi énekes, a „tetovált lány” is fellép, a mellett, hogy önkéntes hírnöke is a NEK-nek.

Hiszem, hogy Isten mindannyiunkban él, és nem kell sok imát ismerni ahhoz, hogy megszólítsuk. Tudom, hogy a tehetségemet, a képességeimet tőle kaptam. Most mindannyiunknak nagy szüksége van erre a kongresszusra: a közös imákra, a tanúságtételekre, a találkozás élményére. Reményért, egy falat szeretetért, feltöltődni megyünk a világeseményre” – mondta Tóth Gabi. Hozzátette, nagyon fontos számára, hogy ő is énekelhet.

Tóth Gabi: Tudom, hogy a tehetségemet tőle kaptam Fotó: NEK/Ambrus Marcsi

„Minekután keletet és nyugatot fogadjuk a kongresszuson, szeretnénk egy darabot adni a világnak ebből a gyönyörű ékszerdobozból, Magyarországból, a zenén keresztül a kultúránkból, akár népviseletünkből is” – fogalmazott az énekesnő, arra hivatkozva, hogy 1938-ban, az ugyancsak Budapesten tartott eucharisztikus találkozón is felsorakoztak az asszonyok a magyar népviseletekben, és a világ a csodájára járt. Tóth Gabi készített egy felvételt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hangolódva, amelyen egy gyönyörű népi motívumokkal díszített ruhában énekel, amit tudatosan választott.

– Fel sem fogom. Azt, hogy oda kiállunk, és egy fantasztikus zenei műsort rakhattunk össze, ahol egy tízperces, három dalból álló egyveleget, gyönyörű imadalokat megalkothattunk, ez nagyon nagy megtiszteltetés. Gyertek el, hallgassátok meg, legyünk együtt a Hősök terén!





Ezeket olvastad már?
Ezért jelentette be Katalin hercegné egyedül, támogató férje nélkül a betegségét

Ezért jelentette be Katalin hercegné egyedül, támogató férje nélkül a betegségét

Túl van a műtéten, máris poénkodik Schwarzenegger

Túl van a műtéten, máris poénkodik Schwarzenegger

„Szép vagy minden látószögből” – Még a víz is felforr Singh Viki fürdőruhás testétől

„Szép vagy minden látószögből” – Még a víz is felforr Singh Viki fürdőruhás testétől

Életveszélyes mutatványt hajtott végre a jóképű magyar színész

Életveszélyes mutatványt hajtott végre a jóképű magyar színész

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás