RETRO RÁDIÓ

Húsz éve hunyt el a Király





Éppen ma húsz éve, hogy egy szerencsétlen balesetben 43 éves korában meghalt Zámbó Jimmy. Egy szakértő szerint még ma is élhetne a négy oktávos énekes, ha nem cserél fegyvert. Életét megannyi mítosz övezte, legyen szó a házaséletéről, futó kapcsolatairól, alkoholproblémáiról, fellépéseiről, lényegében bármiről, ami vele kapcsolatos.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.02.
Zámbó Jimmy Király

Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20- án született Budapesten, Erzsébetvárosban. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenélt és énekelt. Később zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

Jimmy 1975-ben 17 évesen szerezte meg előadóművészi engedélyét, amellyel teljes jogú művészként működhetett. 1977-1982 között éjszakai bárokban, lokálokban lépett fel, például a legendás Casanova bárban. Pályafutását az Amerikai Egyesült Államokban folytatta, itt adta ki első lemezét 1987-ben, ebből az időből maradt meg angolos hangzású beceneve: „Jimmy”. 1988-ban tért haza.

Tegyük hozzá, a szakma nemigen kedvelte, emiatt rengeteg tüske és sértettség volt benne, miközben egyértelműen ő adta el a legtöbb lemezt. Zenész barátai nemigen akadtak és voltak időszakok, amikor még a dalait sem játszották sehol.

Rajongói királyként tisztelték, slágereit a mai napig rengetegen hallgatják, ám a karrierje csúcsán váratlanul véget ért az élete. 2001. január 2-án hajnalban pisztolylövések dörrentek a csepeli kertvárosban. A hivatalos jelentés szerint Jimmy két lövést adott le, a másodikkal véletlenül fejbe lőtte magát. Ahogyan az ilyen tragikus eseteknél megszokott, azonnal mindenféléről beszélni kezdtek. Eleinte arról, hogy Jimmy a szomszéd kakasát akarta lelőni, majd hadonászni kezdett a töltött fegyverrel, ami véletlenül elsült, de ezt később az énekes özvegye tagadta. Edit asszony visszaemlékezése szerint Jimmy egyszerűen csak meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver. Két lövés után kiürítette a tárat, majd „viccből” ráfogta, s hogy megnyugtassa őt, nincs benne több lőszer, a saját halántékára célozva sütötte el újból.

Forrás: Facebook

Fegyver önvédelemre

Zámbó Jimmy 1998 tavaszán kapott fegyverviselési engedélyt a családja és önmaga védelmére. Elsőként egy forgótáras pisztolyt vásárolt, a végül a halálát okozó Beretta 1999 februárjában került hozzá. „Az öntöltő pisztolyok, mint például a Beretta, felül elhelyezkedő alkatrésze a szán, ami a töltetlenség ellenőrzése céljából hátra húzható, a kivető nyíláson keresztül belátást engedve a cső hátsó végén található töltényűrbe, így a töltött és a töltetlen állapot nehezen téveszthető össze” – nyilatkozta a Borsnak Erdei Barnabás igazságügyi fegyverszakértő. Mint mondta, ha egy olyan személy vesz a kezébe egy fegyvert, aki egy kicsit is ért hozzá, az az első dolga, hogy a szánt hátrahúzva megnézi, hogy biztosan nincs-e benne lőszer.

„Ha egy töltött tárú fegyver szánját hátrahúzzuk és visszaengedjük, a legfelső töltény bekerül az úgynevezett töltényűrbe. Ha így nem adunk le lövést, hanem ismét hátrahúzzuk a szánt, akkor az előzőleg bekerülő lőszer a kivető nyíláson keresztül távozik a fegyverből és egy újabb töltény kerül a helyére. Ha egy üres tárat teszünk bele a fegyverbe és úgy húzzuk hátra a szánt, természetesen ekkor nem lehet vele lövést leadni” – magyarázta Erdei Barnabás.

Elszámolta magát?

A szakértő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az énekes „tárazgatott”. Elképzelhető, hogy folyamatosan hátra húzogatta a szánt, amitől a lőszerek egymás után potyogtak ki a Berettából. A fáradtság és az ital hatására azonban elszámolhatta magát, s figyelmetlenül egyet benne hagyhatott. A szakember szerint léteznek olyan fegyverek, amik úgynevezett tárbiztosításosak. Ezeket nem lehet elsütni úgy, ha a tár nincs bennük. A mechanikus elemek ekkor ugyanis úgy állnak, hogy az elsütő billentyű nem húzható hátra. Ha azonban a tár benne maradt, vagy a töltényűrben akár egy lőszer is valamiért ott volt, nincs miről beszélni. Mint mondta, a tragédia úgy is bekövetkezhetett, hogy az énekes ugyan kitárazott, de egy lőszert valamiért benne hagyott a töltényűrben és úgy húzta meg az elsütőbillentyűt. Állítólag az énekes a Berettát a végzetes napon használta először. „Az első jelentések szerint véletlen fegyverbaleset okozta kedd délelőtt Zámbó Imre - művésznevén Jimmy — halálát. A tragikus eset előzménye, hogy Zámbó Jimmy hétfőn a hajnali órákban - hivatalosan közelebbről nem ismertetett «külső zavaró körülmény hatására» - önvédelmi fegyverével kilőtt családi háza ablakán. Ezt követően a pisztolyból kivette a tárat, ám valószínűleg megfeledkezett arról, hogy öntöltő fegyverről van szó, amelynek csövébe minden egyes lövés után újabb lőszer kerül.” – írta a Népszabadság a baleset másnapján.

 





Ezeket olvastad már?
Betelt a pohár a Házasság első látásra szereplőjénél, az egész ország ellene van

Betelt a pohár a Házasság első látásra szereplőjénél, az egész ország ellene van

Felbontotta jegyességét a magyar álompár

Felbontotta jegyességét a magyar álompár

Nem akar még férjhez menni Sydney van den Bosch

Nem akar még férjhez menni Sydney van den Bosch

6 éves lett a Buckingham-palota kis grimaszkirálya: elragadó fotón a szülinapos Lajos herceg

6 éves lett a Buckingham-palota kis grimaszkirálya: elragadó fotón a szülinapos Lajos herceg

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás