RETRO RÁDIÓ

Gőzerővel keresik az Elk*rtuk producerei a jövő filmíróit, ők lesznek a befutók – Videó





Elképesztő fantáziájuk van a fiatal forgatókönyvíróknak: Karinthy Frigyes hirtelen egy sorozatgyilkos nyomában találja magát, Simek Kitti történetének érdekes feldolgozása lehet egy minisorozatban, hogy a lélek gyilkosa a nagyobb bűnös, vagy az, aki meghúzza a bántalmazó fejénél a ravaszt? És vajon milyen titkokat rejthet a Covid-járvány időszaka? A Megafilm tehetségkutatóján jártunk.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.19.
tehetségkutató

A 25 éves Megafilm Balázs Béla-díjas producerpárosa, Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, a klasszikus tehetségkutatók mintájára találta ki a MEGAYOUTH forgatókönyvírói pályázatot, amelyre több mint 150 pályamű érkezett 16–25 éves forgatókönyvíró-jelöltek tollából. Ezek közül 13+1 ötletet hallgatott meg személyesen, majd 6 történetnek szavazott bizalmat a neves filmesekből álló zsűri, akik mentorként bábáskodnak a fiatal írók mellett, hogy a legjobból egy minisorozat szülessen.

 

A mentorok csapatai hosszas vita után alakultak meg, hiszen több olyan pályázó is volt, akivel több mentor is szeretett volna együtt dolgozni. Végül 6 pályamű jutott tovább, Divinyi Réka csapatába is két versenyző került be, a Dombrovszky Linda–Somogyi György alkotópáros mentoráltjai is ketten vannak és Bendi Balázs is két ifjú forgatókönyvíróval dolgozik együtt a sorozatterv fejlesztésén.

Divinyi Réka forgatókönyvíró-csapata

A 24 éves Ulics Balázs Filézett viszonyok munkacímmel adta be a pályázatát. A szinopszis szerint két idősíkon fut a történet, amelyben egy baráti társaság mindennapjait követjük nyomon a Covid után 10 esztendővel. Izgalmas flashback, hogy vissza-vissza térünk a Covid évébe, és ott rejlik az a titok, ami miatt évtizedek múltán sem szakadhat el egymástól a társaság. „Ez a téma olyan időszakot dolgoz fel, amit mindenki átérez, de legfőképp azoknak ajánlom, akik a világjárványról szóló diskurzust a filmek és sorozatok világában szeretné megkezdeni” – mondta Balázs.

A 24 éves Ulics Balázs Filézett viszonyok című szinopszisa két idősíkban játszódik Fotó: Megafilm

A szintén 24 esztendős Győrbíró Réka sorozatterve A nagy képrablás munkacímen fut. A Szépművészeti Múzeum kirablását a nyolcvanas években az évszázad bűnügyének tartották. „A történetem egy érdekes és meghökkentő történelmi időszakban játszódik. Fiatalabb generációnak ajánlanám, hogy megismerjék Magyarországot a ’80-as években” – mondta ötletéről.

Győrbíró Rékát a nyolcvanas évek legnagyobb bűnügye, a Szépművészeti Múzeum kirablása ihlette meg Fotó: Megafilm

Dombrovszky Linda–Somogyi György forgatókönyvíró-csapata

Talányos a munkacíme a 20 esztendős Boros Éva Júlia ötletének: „Te öltél meg előbb. A történetem sok nehéz témát feszeget, és a nézők sok traumát fel tudnának dolgozni a sorozat által” – mondta szinopszisötletéről a fiatal lány, ami azonnal egy megdöbbentő jelenettel kezdődik: egy világvégi kis faluban egy 18 éves lány megtervez egy gyilkosságot. Születésnapjára egy lopott pisztolyt kap ajándékba, s még aznap, mikor az éj leszáll a fegyver kétszer el is dördül: két golyót ereszt apja fejébe, miközben az édesanyja mellette fekszik, majd öccsét, Dávidot, maga után húzva elmenekülnek az éjszakába.

Boros Éva Júlia sztorija akár a Simek Kitti-ügy is lehetne Fotó: Megafilm

Csapattársa, a 19 éves Éhn Dorka Nea teljesen hihető és abszolút igazi élete munkacímű pályázatával. „Azért ajánlanám minden korosztálynak, mert ez nem az emberek hétköznapi problémáit dolgozza fel (és rak rájuk ezeket felidézve még egy adag stresszt), hanem szórakoztató, könnyed kikapcsolódást nyújt. A meseszerűsége felébreszti mindenki fantáziáját, a hihetetlen történetek mindig figyelemfelkeltőbbek, mint a hétköznapiak” – fogalmazott pályaművéről, ami ezekkel az izgalmas sorokkal kezdődik: Nea néni általános iskolai magyartanár, de óráin a diákok nem sokat hallanak a tananyagról. A tanárnő ugyanis a saját, hihetetlen és kivételes életéről mesél a tanulóknak minden nap, ami többek között tartalmaz pápánál való vendégeskedést, gyerekeket rabló sast és igaz szerelmi történetet. A gyerekek mindezt élvezettel hallgatják, ám a szülők már kevésbé örülnek neki. Az ügy eljut az iskolaigazgatóhoz, ami akár Nea munkájának elvesztésébe is kerülhet.

Éhn Dorka online tudott csak részt venni a meghallgatáson, és meggyőzte a mentorokat a sztorijáról Fotó: Megafilm

Bendi Balázs forgatókönyvíró-csapata

A cinkotai asszonygyilkosság munkacímmel a 18 éves Molnár Mátyás Benedeket egy múlt századi sorozatgyilkos története ihletett meg. A noir hangulatú krimi érdekessége, hogy a fiatal Karinthy Frigyes, mint újságíró kap szerepet a történetben. „Kedvelem a noir és történelmi témákat. Úgy gondoltam ezeknek egyre növekvő érdeklődése van az országban, így népszerű sorozattá válhat ötletem” – bizakodik Mátyás.

Molnár Mátyás Benedek cinkotai asszonygyilkosságában Karinthy Frigyesnek kulcsszerep jut Fotó: Megafilm

Kiskirályok munkacímmel pályázott csapattársa, a 22 esztendős Pekár István János. Ő így vall ötletéről: „A 90-es évek alvilágából még nem készült igényes alkotás. Az én történetem emberközeli viszonylatban mesél, nem pedig egy megfoghatatlan akciókrimiben.”

Pekár István János a kilencvenes évek bűnözőiről mesél Kiskirályok munkacímen futó sztorijával Fotó: Megafilm

 





Ezeket olvastad már?
Megműtötték a TV2 dögös énekesét

Megműtötték a TV2 dögös énekesét

Itt a friss lista, ők a világ leggazdagabbjai

Itt a friss lista, ők a világ leggazdagabbjai

A Next Top Model Hungary versenyzője döntést hozott: Az volt a taktikám, hogy nem fogom elolvasni a kommenteket

A Next Top Model Hungary versenyzője döntést hozott: Az volt a taktikám, hogy nem fogom elolvasni a kommenteket

Katalin hercegné mindig is Diana útját járta, videón a bizonyíték

Katalin hercegné mindig is Diana útját járta, videón a bizonyíték

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás