Mint arról a Metropol is beszámolt, április 9-én békésen örök álomra hajtotta a fejét Fülöp herceg a windsori kastélyban, II. Erzsébet királynő mellett. A Buckingham-palota nem közölt további információkat Fülöp haláláról, ami találgatásokra adott okot a halálával kapcsolatban, mivel a herceget hetekkel korábban elbocsátották a londoni St Bartholomew’s Hospitalból.

A The Telegraph megszerezte Fülöp halotti bizonyítványát, amelyet állítólag Sir Huw Thomas, a királyi egészségügyi személyzet vezetője hitelesített. Sir Thomas nem állapított meg olyan betegséget vagy sérülést, amely közvetlenül a halálát okozhatta volna, és arra a következtetésre jutott, hogy Fülöp öregségben halt meg. Elhunytát állítólag négy nappal azután jelentette be magántitkára, Archie Miller-Bakewell dandártábornok, hogy a herceg eltávozott.

Fülöp herceg majdnem százéves volt, amikor elhunyt (Photo by Adrian DENNIS / POOL / AFP)

A halotti anyakönyvi kivonatban állítólag Fülöp teljes neve a következőképpen szerepel: „Ő Királyi Fensége Fülöp herceg, Edinburgh hercege, korábban Fülöp görög és dán herceg, korábban Fülöp Mountbatten néven ismert”.

A dokumentumon Edinburgh hercegének több foglalkozása is szerepelt. Elsőként tengerésztisztként hivatkoznak rá, utána még úgy, mint „Őfelsége, II. Erzsébet királynő férje”. Fülöp herceg és a királynő több mint 73 évig voltak házasok, így Fülöp a brit történelemben a leghosszabb ideig volt hitvese egy uralkodónak. Őfelsége gyakran beszélt szeretettel férjéről, akit egész uralkodása alatt „erősségének és támaszának” nevezett.