RETRO RÁDIÓ

Gyászol a világ, uralkodók és államfők fejezik ki részvétüket Fülöp herceg halála miatt





Részvéttáviratot küldött Áder János köztársasági elnök II. Erzsébet brit uralkodónak férje, Fülöp herceg halála miatt pénteken. Így tett sok más államfő is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.09.
gyász

Felség! Nagy szomorúsággal értesültem arról, hogy életének századik esztendejében elhunyt ő királyi fensége Fülöp, Edinburgh hercege. Engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki Felségednek a magyar nép őszinte együttérzését. Ezekben a fájdalmas órákban szívből osztozunk a királyi család és egész országuk gyászában” - írta Áder János.

A köztársasági elnök hozzátette: Fülöp herceg személyében Magyarország nagy barátját veszítettük el, aki közéleti szereplőként és sportemberként is sokat tett a magyar-brit kapcsolatok elmélyítéséért.

Emlékét tisztelettel megőrizzük - írta Áder János.

A Buckingham-palota pénteken közölte, hogy elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje. Fülöp herceget életének századik évében érte a halál a királyi család windsori rezidenciáján. A halálhír bejelentésével nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban.

Számos uralkodó és államfő nyilvánított részvétet

Őszinte részvétét fejezte ki a brit királyi családnak és a briteknek XVI. Gusztáv svéd király és felesége, Szilvia királyné, nagyszerű barátnak nevezve az elhunyt herceget, hozzátéve: példaértékű, ahogy a herceg Nagy-Britanniát szolgálta. Ugyancsak együttérzését fejezte ki V. Harald norvég király és családja.

Részvétét fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is: „Fülöp herceg hiányozni fog a világnak és Izraelnek” - áll a miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében.

Narendra Modi indiai miniszterelnök is részvétét nyilvánította, Twitter-üzenetében megemlékezve az elhunyt „kiváló katonai pályafutásáról”, hozzátéve, hogy a herceg egyúttal számos közösségi kezdeményezést is felkarolt.

Félárbócra eresztették a kormányzati épületek zászlóit Új-Zélandon is. Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern közleményben megemlékezett az elhunyt által alapított Edinburgh hercege díjról - amelyet Új-Zélandon Hillary-díjnak neveznek - hozzátéve, hogy az ifjúsági díjátadó program sok új-zélandi fiatalnak nyújtott segítséget.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a részvétnyilvánításában rámutatott az elhunyt szerepére a második világháborút követő brit-német megbékélésben, „győztes személyiségnek” nevezve az elhunytat. „Fülöp herceg nagy népszerűségnek és tiszteletnek örvendett Németországban” - tette hozzá.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Twitteren a meggyőződések emberének nevezte a herceget, aki sokat tett Kanada társadalmáért és a világ többi országáért. Kiemelte a jó kapcsolatot a herceg és a kanadai fegyveres erők közt, utalva arra, hogy Fülöp herceget 2011-ben a kanadai királyi légierő és a királyi tengerészet tiszteletbeli tábornokává, illetve tengernagyává avatta. Hozzátette, hogy a herceg több mint 40 kanadai szervezet támogatója volt, egyebek közt az ország űrkutatásáért felelős intézményének is.

A brit korona egyik szimbólumának nevezte részvétnyilvánításában a herceget Andrzej Duda lengyel elnök, hozzátéve, hogy halála pótolhatatlan veszteség az Egyesült Királyság, a brit Nemzetközösség és az egész nemzetközi közösség számára.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök sajtótájékoztatóján nyilvánított részvétet, az ország külügyminisztere, Marcelo Ebrard pedig a közösségi médiában megjelent üzenetében emlékezett meg az elhunytról.

Fülöp herceg halálát pénteken jelentette be a Buckingham-palota, a halálhír bejelentésével nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyágban.





Ezeket olvastad már?
75 éves lett Szigeti Ferenc, a Karthago sztárja megmutatta a legszebb ajándékát

75 éves lett Szigeti Ferenc, a Karthago sztárja megmutatta a legszebb ajándékát

Körtvélyessy Zsolt felfedte, mi vezetett Tordy Géza halálához: „Sajnos tudtuk, hogy közeleg a vég”

Körtvélyessy Zsolt felfedte, mi vezetett Tordy Géza halálához: „Sajnos tudtuk, hogy közeleg a vég”

Hunyadi Donatella nemcsak az V. kerületben él, de a szívén is viseli a sorsát

Hunyadi Donatella nemcsak az V. kerületben él, de a szívén is viseli a sorsát

Régi felvétel került elő Fenyő Ivánról: „Néztem hang nélkül, és halál komolyan azt mondtam, ez nem is én vagyok”

Régi felvétel került elő Fenyő Ivánról: „Néztem hang nélkül, és halál komolyan azt mondtam, ez nem is én vagyok”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás