RETRO RÁDIÓ

Fülöp herceg élete: nehéz gyerekkor, küzdelem a származásával és még sok érdekesség – ezeket biztos nem tudtad róla





Számkivetett volt, nem akarták befogadni, most meg nehéz elképzelni, milyen lesz a monarchia Fülöp nélkül.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.09.
Titkok

99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje. A királyi család legendájáról gyűjtött össze néhány érdekességet a Metropol.

Számkivetett a kezdetektől

Fülöp 1921-ben született Görögország és Dánia hercegének, Andrásnak, valamint Battenbergi Aliznak a gyermekeként. Apja a görög király testvére volt, de mikor Fülöp egyéves lett, nagybátyját eltávolították a trónról és a családnak menekülnie kellett, Fülöpöt egy gyümölcsös ládába rejtették.

Nem volt vezetékneve

Bentlakásos iskolába járatták, ahol sokat csúfolták, mert nem volt vezetékneve, csak Fülöp hercegnek hívták, de többnyire Görög Fülöpnek szólították. Amikor brit állampolgár lett és még nem vette el a későbbi királynőt, felvette anyai nagybátyja, Dickie Mountbatten vezetéknevét.

Nem követte el ugyanazokat a hibákat

Fülöp apja a Görögországból való menekülést követően elhagyta a családját és Dél-Franciaországban töltötte élete hátralévő részét szeretői oldalán. Fülöp ritkán látta, és ez a példa meghatározta, ő hogyan neveli majd gyermekeit. Nem véletlen, hogy odaadó apaként jellemezték.

II. Erzsébet és Fülöp egy németországi látogatás során 1965-ben (Fotó: AFP)

Mentális betegség anyai ágon

Battenbergi Aliz, Viktória királynő dédunokája (amitől Erzsébet és Fülöp távoli rokonoknak számítottak) volt. Feltűnően csinos teremtésként ismerték, de teljesen süket volt. Megtanulta elrejteni rokkantságát azzal, hogy több nyelven is (!) folyékonyan olvasott. Amikor Fülöp 9 éves volt, anyját egy elmegyógyintézetbe küldték, még Sigmund Freud is kezelte. Később skizofréniával diagnosztizálták. 1967-ig nem is találkozott vele, amikor is a Buckingham-palotába szállíttatta, ahol utolsó napjait töltötte.

„Nehéz neveltetés”

Fülöp Skóciában járt iskolába, ami egy igazán nagy kihívás volt a számára. Hajnali 6-kor kellett kelni, hajózni tanult, hideg vízzel zuhanyozott, futóedzéseken vett részt és alaposan megdolgoztatták. Később erről az időszakról azt írta, spártai nevelésben volt része és ennek köszönhetően tanulta meg fegyelmezni magát. Fiát, Károlyt ugyanabba az iskolába küldte.

Náci kötődés

Az öt testvérből ő volt a legfiatalabb, négy nővére jóval idősebb volt nála. Mind a négy német arisztokratához ment férjhez, akik között nácik is voltak. Miután Erzsébettel összeházasodott, nem sokkal a második világháborút követően, őt azonnal megvádolták náci kapcsolataival. Az esküvőjükre Fülöp egyetlen rokonát sem hívták meg.

Repülőgép-baleset

Az iskolai szüneteket gyakran töltötte Cecile nővérénél Németországban, aki férjével és két gyermekükkel életüket veszítette egy repülőgép-szerencsétlenségben.

Még egy tragédia

Nem sokkal később, nagybátyját egyben gyámját, George Mountbattent megtámadta a rák és elhunyt, ezzel rövid időn belül újabb csapást kellett elszenvednie.

Érdekes családtagok

Nagybátyjával és annak feleségével, Nadával sok időt töltött, aki nem más volt, mint a híres orosz író, Puskin ükunokája. Érdekes figura lehetett, egyszer pezsgővel teli fürdőt rendelt, miután megnyert egy cannes-i táncversenyt.

Nem támogatták a házasságukat

A britek sokáig ferde szemmel néztek rá, mint a királynő lehetséges férjére. A királynő nagybátyja, David Bowes-Lyon és még az anyakirályné sem volt elragadtatva a tervtől, nem tartották úriembernek Fülöpöt.

Szókimondó

Úgy ismerték a királyi családban, mint aki kendőzetlenül megmondja a véleményét és nem gondolja át mondatait, mielőtt az elhagyná a száját. Egyszer az oktatásról kérdezték, amire annyit válaszolt, azért fontos az iskola, mert az emberek azt akarják, hogy a gyerekek menjenek iskolába, addig sincsenek otthon...

 





Ezeket olvastad már?
„Szeretném a hátralévő éveimet egészségesen tölteni, sokáig itt lenni” – Kökény Attila 49 éves lett, elárulta, mi nyújt neki vigaszt

„Szeretném a hátralévő éveimet egészségesen tölteni, sokáig itt lenni” – Kökény Attila 49 éves lett, elárulta, mi nyújt neki vigaszt

Hoppá! Rúdtánc közben kapták le háromgyerekes magyar színésznőt, mindene kilátszott

Hoppá! Rúdtánc közben kapták le háromgyerekes magyar színésznőt, mindene kilátszott

Elolvadtak a rajongók Vilmos herceg tettén: „Katalin egy szerencsés nő”

Elolvadtak a rajongók Vilmos herceg tettén: „Katalin egy szerencsés nő”

„Nincs szükség rá, hogy felneveld a gyerekeidet” – Oszter Alexandra megdöbbentő tanokat követ

„Nincs szükség rá, hogy felneveld a gyerekeidet” – Oszter Alexandra megdöbbentő tanokat követ

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás