RETRO RÁDIÓ

„Ez egy életen át elkísért” – retteg Galambos Erzsi





90 évesen is kicsattan az energiától Galambos Erzsi. Egy végtelenül pozitív és életvidám személyiség, pedig nem volt az élete mindig móka és csillogás. Olyan gyerekkori trauma érte, ami miatt még most is álmatlan éjszakái vannak. Erről csak a Borsnak nyilatkozott.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.16.
emlék

Amikor felvette a telefont, a hangjából áradt az életöröm és a jókedv. Galambos Erzsi már csak ilyen, úgy fogalmaz, imádja ezt a műfajt, amit életnek hívnak. A Kossuth-díjas színművésznő otthonában táncol, és alig várja, hogy megejthesse a heti fő programját, a nagybevásárlást. Galambos Erzsi emellett szereti tudni, hogy mi folyik körülötte a világban, nemcsak kis hazánkban, hanem határainkon túl is. A jelenlegi háborús helyzet pedig felszínre hozott benne olyan emlékeket, amik évtizedekkel ezelőttre nyúlnak vissza.

„A pince sötétje azóta is elkísér”

A második világháború során még csak 10 éves voltam – kezdte a Bors megkeresésére a színésznő.

– A Dembinszky utcában volt a lakásunk. Emlékszem, a mellettünk lévő házat lebombázták – gondol vissza élete legrosszabb éveire Erzsi. Olyan traumaként élte meg a bombázások és a fegyverropogás zaját, hogy még ma sem tud nyugodtan aludni.

Ruhában feküdtünk le, hogy csak a cipőt kelljen felhúzni, ha rohanni kell le a pincébe. És volt, hogy szaladni kellett, nem is egyszer. A pince sötétje azóta is elkísér. Pontosan tudom, milyen a háború – mesélte könnyei­vel küszködve a színésznő, aki úgy érzi, tönkretették a gyerekkorát.

– Nemcsak hogy tönkretették, de nem is volt gyermekkorom. 10 éves korom óta tudom, milyen a bombázás. Sajnos engem ez egy életen át elkísért, hiszen azóta is csak lámpafény mellett vagyok képes aludni. Egyszerűen félek lehunyni a szemem – árulta el a művésznő.

Régi trauma kísérti a színésznőt
Fotó: MTI

Csak béke legyen!

Galambos Erzsi minden reggel úgy ébred, hogy az egyik első dolga megnézni az interneten a háború fejleményeit. Nagy internetező lévén nem okoz neki gondot, hogy kövesse az eseményeket.

Mindennap abban bízom, hogy úgy kelek fel, béke van – mondta a színésznő, akinek szíve megszakad, ha látja a képeket a menekülő családokról.

Még szeretne élni

A musicalek koronázatlan királynőjét ugyanakkor a háború sem tántoríthatta el attól, hogy a színpadon álljon, hiszen a szakmát alig 10 évesen kezdte. A sikere azóta is töretlen, ha tehetné, még játszana színpadon. Azt mondja, azért nem teszi, mert az írók nem írnak szerepeket 90 éves színésznőkre.

Pedig egy öregasszony nem vénasszony – mondja Erzsi, akinek hangjából kihallatszódik a huncut mosoly.

A színésznő tele van tervekkel, hamarosan az elmaradt születésnapi gálaelőadása is megtartásra kerülhet a József Attila Színházban.

Az a színház szó szerint a második otthonom, de amikor csak tehetem, máshová is elmegyek premiereket nézni. Nagyon jó az új fiatal generáció, szeretnék köztük még játszani, de már azzal is megelégednék, ha 70 éves lehetnék – zárta nevetve Erzsi, aki bízik benne, hogy még jó pár év van előtte.





Ezeket olvastad már?
Bódi Sylvi intim fotói forróbbak, mint nyáron a beton

Bódi Sylvi intim fotói forróbbak, mint nyáron a beton

Megható: Tóth Gabi összebújós fotókkal és szívszorító üzenettel lepte meg az országot

Megható: Tóth Gabi összebújós fotókkal és szívszorító üzenettel lepte meg az országot

„Az idegenek már jó ideje itt vannak, figyelnek minket” – megfagyott a levegő a stúdióban az Oscar-díjas színésznő kijelentésétől

„Az idegenek már jó ideje itt vannak, figyelnek minket” – megfagyott a levegő a stúdióban az Oscar-díjas színésznő kijelentésétől

Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó

Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás