A lemezen Leslie Mandoki kulturálisan releváns, társadalomtudatos, a jazz-rock virtuozitásával fűszerezett progresszív rock stílusa fonódik össze a világhírű animátor, Csupó Gábor látomásos koncepcióival.

Egyedi albummal jelentkezik Leslie Mandoki – Fotó: Lounge Communication

1975-ben három magyar – Mandoki és Csupó, valamint Leslie zenész barátja, Bencker László – menekült el egy vasúti alagúton nyugatra. Csupó Gábor animációs stúdiót alapított Hollywoodban, ők készítették többet közt A Simpson családot is. Leslie Mandoki a menekülttáborban kijelentette, az a terve, hogy együtt zenéljen Ian Andersonnal a Jethro Tullból és Al Di Meolával, a világhírű fúziósjazz-gitárossal. Mind Anderson, mind Di Meola 30 évvel ezelőtt a Mandoki Soulmates zenekar alapító tagjai lettek.

Mandoki és Csupó együtt alkották meg az „Utopia for Realists” című rendkívüli kiadványt, amely a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából rendezett Mandoki Soulmates-koncertjén alapul. Csupó zseniális ötlete volt, hogy Bartók kedvenc magyar festményei alapján készült magas minőségű animációkat komponál össze a Kárpát-medencében forgatott filmjelenetekkel, a helyszínekkel, ahol a híres zeneszerzőt a hagyományos népdalok inspirálták.

Az album lemezbemutató koncertje Budapesten volt, a Szent István-bazilikánál több ezres tömeg előtt lépett fel hosszú idő után első ízben a Soulmates. Akkor Leslie Mandoki mellett olyan sztárokat láthatott a magyar közönség a színpadon, mint Al Di Meola, Richard Bona, Tony Carey és Bill Evans. A dupla lemez a Sony InsideOut kiadó gondozásában jelenik meg.