RETRO RÁDIÓ

Brit királyi család: titkárnőből lett a monarchia királynéja





III. Károly 74 évesen király lett, a 75 éves Camilla – akivel 52 év óta ismerik egymást –, királyné lett. Hosszú volt azonban az út, amíg az utált titkárnőből kedvelt királyné válhatott.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.11.
Út a trónig

Károly és Camilla 17 éve házasodtak össze, akkor 2005-ben a bulvárlapoktól a Buckingham-palotáig mindenütt azt kommunikálták, hogy Camillából soha nem lesz, nem lehet királyné. Mindezt idén februárban Erzsébet királynő bejelentése egyetlen pillanat alatt megváltoztatta. A trónörökös egykori barátnője, később szeretője a kilencvenes években, Károly és Diana házasságának felbomlása után a britek első számú közellensége volt. Szinte egész Anglia őt hibáztatta a walesi hercegi pár tönkrement házassága miatt. A helyzet azonban évtizedek alatt csendesen megváltozott, kezdetben elérte, hogy elfogadják, a 2020-as évekre elnyerte anyósa szimpátiáját is, végül az angolok is megbarátkoztak vele, sőt állíthatjuk, hogy népszerű lett.

(Photo AFP)

Camilla Rosemary Shand 1947. július 17-én született Bruce Shand őrnagy, második világháborús veterán és Rosalind Cubitt, Ashcombe bárójának legidősebb lányának gyermekeként. A kislány iskoláit Nagy-Britanniában, Svájcban, később Párizsban végezte. Imádta a könyveket és a lovakat. 1965-tól Londonban különböző cégeknél volt titkárnő, majd recepciós.

A walesi herceggel 1970-ben találkozott először, egy windsori lovaspóló mérkőzésen. A fiatalok közt hamar viszony szövődött, de amikor Károlyt 1972-ben katonai szolgálatra a tengerentúlra vezényelték, az ekkor már 25 éves Camilla alig egy évvel később feleségül ment Andrew Parker Bowles őrnagyhoz, akinek már egyébként Károllyal való találkozása idején is a barátnője volt. Hamarosan megszületett első gyermekük is, Tom, akinek keresztapja maga Károly lett. Négy évvel később, 1978-ban a házaspárnak egy lánya is született, aki a Laura keresztnevet kapta.

Úgy tűnt Károly is megállapodik, de Diana hercegnővel való házassága, melyet 1981-ben kötöttek nem volt éppen felhőtlen. Károly valójában soha nem szakította meg a kapcsolatot Camillával, 1986-ban pedig szeretőkké váltak. Diana hercegnő pontosan erre utalt amikor hírhedt interjújában azt mondta, hárman voltak a házasságukban, ez pedig már túl zsúfolttá vált. Olaj volt a tűzre, hogy a brit pletykalapok megszerezték és leközölték Camilla és Károly egyik telefonbeszélgetésének rögzített változatát. Camilla és férje 1995-ben váltak el, rá egy év múlva Dianáék házasságát is érvénytelenítették.

A szívek királynőjének halála (1997) után az elvált, két gyermekes anya közutálat tárgyát képezte, őt okolták Diana boldogtalanságáért, az emberek az utálat hangján beszéltek róla. Azt azonban kevesen tudják, hogy ennek az utálatnak volt előzménye. Az újságírók ugyanis kinyomozták, hogy anyai dédnagyanyja, Alice Keppel 1898 és 1910 között VII. Eduárd brit király szeretője volt. Időbe telt, mire a britek elfogadták, hogy viszonya Károllyal nemhogy nem szakad meg, hanem egyre inkább elmélyült. 2000-ben már nyilvános eseményeken jelent meg Károly oldalán. Camilla 2003-ban beköltözött a Clarence House-ba, Károly hivatalos rezidenciájába, majd 2005 februárjában bejelentették eljegyzésüket. Az eljegyzési gyűrű egykor II. Erzsébet anyjáé, az anyakirálynéé volt. Házasságuk után két évvel a királynő kezdte egyre több jelét adni annak, hogy Camillát befogadta a királyi családba, többek között engedélyezte neki, hogy viselje néhai anyjának tiaráját, illetve kitüntette a II. Erzsébet Királyi Családi Rend kitüntetésével is.

Bár az esküvő után megillette volna a Wales hercegnéje cím, de Vilmosék édesanyjának tragédiájára való tekintettel lemondott róla. A királyné címből sem kért sokáig, de az elmúlt években sokat dolgozott, hogy kiérdemelje az emberek szimpátiáját, így 2022 februárjában hivatalosan is bejelentették, hogy királyné lesz belőle. Miután Erzsébet is az áldását adta rá, egyből még népszerűbb lett, legalábbis ezt erősítették meg a felmérések. 2016-ban titkos tanácsossá nevezték ki, a parlament megnyitóülésén is joga van részt venni. Humorérzékével és a társadalmi ügyek felvállalásával végül a média rokonszenvét is elnyerte. Kamillát férjével együtt fogják megkoronázni és az anyakirálynőhöz hasonló szerepkört fog betölteni – ő volt az utolsó, aki királyi hitvesként lett megkoronázva. Királyi szakértők szerint épp ezért az anyakirálynő 1937-es koronázási koronáját fogja viselni, mikor férje trónra lép.





Ezeket olvastad már?
Mindenki Curtisre irigykedik: nem akárkivel sikerült közös képet csinálnia

Mindenki Curtisre irigykedik: nem akárkivel sikerült közös képet csinálnia

Hoppá: Palvin Barbi nekivetkőzött, özönlenek a kommentek

Hoppá: Palvin Barbi nekivetkőzött, özönlenek a kommentek

Megműtötték a TV2 dögös énekesét

Megműtötték a TV2 dögös énekesét

Itt a friss lista, ők a világ leggazdagabbjai

Itt a friss lista, ők a világ leggazdagabbjai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás