RETRO RÁDIÓ

Így emlékezett Bodrogi Gyula a születésnapján elhunyt színésztársára, Börcsök Enikőre





Születésnapján aludt el örökre a Vígszínház művésznője.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.29.
Megrázó

A születésnapján elhunyt színésznő, Börcsök Enikő óriási harcos volt, éveken át küzdött súlyos vesebetegségével. A Ripost megtudta, hogyan teltek az utolsó napjai!

A Jászai Mari-díjas művésznő sosem titkolta betegségét. Nyíltan beszélt arról, hogy kétszer is átesett vesetranszplantáción, második jól sikerült: így 2003 óta egy halott férfi veséjével élt tovább. Tavaly augusztusban aztán jött az aggasztó hír: a színésznő bizonytalan időre újabb kezelésekre szorult, ezért még a vígszínházi szerepeit is át kellett adnia.

„Több mint húsz éve ismertem Enikőt, az első vesetranszplantációja idején találkoztunk először. Rengeteget tett a Transz­plantációs Alapítványért, önkéntesünk és kurátorunk is volt. Egy csodálatos, csupaszív nő volt, hihetetlen életszeretettel. Hétfőn beszéltem vele utoljára, akkor még nagyon bizakodó volt. Azt mondta, várja az újabb dialízist, bár a veséje leállt, tisztában volt vele, hogy egy kapott vese nem örök életű. Tervezte, hogy hol fogják dializálni. Szerdán újra hívtam, de akkor már nem ő vette fel a telefont, hanem az élettársa, József” – kezdte elcsukló hangon a lapnak Börcsök bizalmasa, a Transz­plantációs Alapítvány munkatársa, aki azt is elárulta, hogy teltek a színművésznő utolsó órái.

Enikő a kórházban töltötte élete utolsó napját, szerdán már egész nap aludt, de a kedvesének megengedték, hogy mellette legyen és fogja a kezét. Nagyon szerettük őt, a gyerektáborokban is mindig segített önkéntesként. Elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát a közös munkába. Imádták a szülők, a gyerekek, kevés csodálatosabb embert ismertem. Azután is játszott, alkotott, hogy először ki kellett venni a veséjét és három évig dializálták. Óriási veszteség, hogy elment„ – mondta megrendülten a transzplantációs alapítvány munkatársa.

A Ripost azt is megtudta, úgy volt, hogy a Enikő osztálya a Színház-és Filmművészeti Egyetemen tegnap akarta felköszönteni Enikőt az 53. születésnapján. Azt tervezték, hogy az utcáról énekelnek neki, ő meg az ablakon át fogadja a gratulációkat. A sors azonban máshogy akarta.

A karanténból üzent utoljára

Börcsök Enikő hét hónappal ezelőtt, a világjárvány első hulláma alatt üzent egy videóban, amiben türelemre kért mindenkit. Miközben egy rövid sétát tett az otthonához közeli erdőben, elmondta, milyen terveket dédelgetett arra az időszakra, amikor újra felszabadul a világ. A színésznő akkor még nem sejtette, hogy számára mindez csak terv marad.

Bodrogi Gyula: Enikő halála egy újabb pótolhatatlan veszteség

A legendás színészóriás a Riposttól tudta meg a fájdalmas hírt. „A Vígszínházban játszottunk együtt és csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. ízig vérig színésznő volt és egy igazán szórakoztató, életigenlő jelenség. A halála újabb pótolhatatlan veszteség a színházi világnak. Isten nyugosztaljon Enikő!”- mondta könnyeivel küzdve Bodrogi.

A veseátültetésnek köszönhette a szerelmét

Börcsök Enikő második vesetranszplantációjakor ismerte meg Tóth József festőművészt. Menthetetlenül egymásba szerettek. József korábban a Borsnak mondta el, hogy rendszeresen járt be a kórházba a színésznőhöz, mindenben mellette állt, és meg sem fordult a fejében, hogy valaha is elveszítheti.

 





Ezeket olvastad már?
Elárulta magát az imádnivaló magyar énekesnő? Kislányt hordhat a szíve alatt

Elárulta magát az imádnivaló magyar énekesnő? Kislányt hordhat a szíve alatt

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

„Én nem bírom ezt tovább csinálni” – kamerák előtt omlott össze zokogva a TV2 sztárja – videó

„Én nem bírom ezt tovább csinálni” – kamerák előtt omlott össze zokogva a TV2 sztárja – videó

Tolvai Reni: Meztelenül érkeztem

Tolvai Reni: Meztelenül érkeztem

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás