A 93 éves színművész január második hetében vette észre: valami nincs rendben. Gyanúja nem csalt, a tesztje pozitív eredményt mutatott. Ka­ranténba kényszerült, azonban állapota súlyosbodott, így azonnal kórházba szállították. Hetek óta otthon lábadozik, de még mindig nem nyerte vissza a régi egészségét.

Szenved a koronavírus szövődményeitől a 93 éves színművész, aki mindent megtesz azért, hogy visszanyerje régi egészségét (Fotó: Bors)

Pattog a füle, lefogyott

– Reggelente többet köhécselek a kelleténél, valami irritálja a garatomat. Zavar, hogy a fülem is pattog, és az egyensúlyérzékem sincs rendben, a kórházban csak tapogatózva tudtam közlekedni. Most még a járványhelyzet miatt nem merek visszamenni az orvoshoz, várok vele, de egy kivizsgálást majd szeretnék – kezdte a Borsnak a színművész.

Laci bácsi tizenkét kilót fogyott, most hízókúrán van, valamennyit már sikerült is visszahízni, de nem elégedett.

– A karom olyan vékony, mint 17 éves koromban. Próbálom visszanyerni az erőmet, esténként a szobában gyalogolok, mert az utcára sem teszem ki a lábam. Mellette kétkilós, homokkal teli zsákkal gyúrok, később négy-öt kilós vasalóra cserélem. Csak nem akar elengedni a vírus, de lábra kell állnom. Engem is megérintett a halál szele. A kórházi ágyamon, miközben a zsinórok lógtak ki belőlem, egy film pörgött le a szemem előtt, és hogy az agyamat is frissen tartsam, belefogtam a megírásába, és már a forgatókönyv egyharmadánál tartok – mesélte Baranyi László, aki 17 évesen csinálta végig Budapest ostromát.

A színművészt a Família Kft. nagypapájaként szívükbe zárták a tévénézők (MTI Fotó: Arnold Éva)

 

Filmben mesélné el ’56-os élményeit

– A kitörés előtti fázisát akarom megörökíteni. Egy kis történetet szőttem még hozzá, a rendszerváltás után találkoznak a háborúban részt vevő hős fiatalok, kinek hogyan alakult a sorsa. Deák Kristóf rendezőnek meséltem róla, nagyon tetszett neki, azt mondta, van esély rá, hogy filmet csinálunk belőle. A gyerekkorukat fekete-fehérben, a későbbi éveket pedig színesben láthatná a közönség – mondta büszkén a színész. Laci bácsi szerencsére a jókedvét nem veszítette el, lapunkkal azt is megosztotta a tőle megszokott humorral, ha minden újra a régi lesz, mit fog bepótolni.

Nyáron már unokázni szeretne

– Elsőként szeretnék berúgni, és elénekelni, hogy „Ezt is megúsztam”. De ami sokkal fontosabb, az egész nyarat az unokámmal akarom tölteni. Ehhez még lábra kell állnom, mindent megteszek érte. Vérrögök maradtak a tüdőmben, gyógyszereket szedek, de talán jó úton haladok.