Megszületett a vizsgálat eredménye: ezt állapították meg Turi György túlkapásairól





Az elmúlt hetekben a Spartacus úszóedzőjéről több korábbi tanítványa, olimpiai és világbajnokok tálaltak ki és mondták el részletesen, milyen fizikai és lelki terrort alkalmazott. Az ügyben vizsgálat indult, amelynek eredményét ma hozta nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség bizottsága.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.10.
ítélet

A Turi György ügyét kivizsgáló bizottság ma hozott döntést.

A szexuális bántalmazást elvetették

A nőkkel kapcsolatban gyakori volt a versenyzők súlyproblémájának emlegetése, ez gyakran bulimiás tünetekhez vezetett. Több esetben arról számoltak be a tanúk - több mint 100 embert hallgatott meg a MÚSZ -, hogy az esetleges rossz eredményeket Turi György személyes sértésnek vette, és ilyenkor segítség helyett inkább nem állt szóba versenyzőivel, akiket manipulált és gyakran egymás ellen fordított.

A bizottság ugyanakkor megjegyezte, hogy a sérelmet szenvedett sportolók közül is volt, aki azt nyilatkozta, hogy Turi segítette őket pénzzel, utazással és különböző szívességekkel. Több esetben is a sportolók „szülő-gyerek viszonyt” emlegettek vele kapcsolatban.

A bizottság jelentéséből kiderült, a nyolcvanas években versenyző sportolók a mai napig lelki tehernek érzik a korábbi bántalmazásokat és még mindig nem dolgozták fel teljes mértékben azokat. Turi György korábbi nyilatkozatában a fenti bántalmazásokat nagyrészt elismerte, és a bizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől. A Turival szemben felmerült szexuális jellegű bántalmazás vagy zaklatás ugyanakkor kétséget kizáró bizonyíték híján a jelentés szerint nem állapítható meg.

A lavinát Szepesi Nikolett vallomása indította el, utána egyre több sportoló vallott az edző ellen

Az úszók mindenről beszámoltak

Miután egymás után derültek ki az elmúlt időszakban a túlkapásai, Turi György nemrég lemondott a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint edzőbizottsági elnöki posztjáról. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a sértettek elégtételt nyerjenek.

A lavina Szepesi Nikolett szívszorító és egyben felháborító vallomásával indult el. Az elmúlt hetekben Turi több korábbi tanítványa, köztük a négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok, Cseh László, úgy nyilatkozott a magyar sajtóban, hogy a tréner „lelki terrort” alkalmazott az edzések során és fizikailag is bántalmazta az úszókat. Ezek után Orsovai Péter szólalt meg és részletesen, megrázó őszinteséggel mesélte el mit kellett megélniük az edző mellett, akiről Kiss Noémi elmondta, szadista módon verte őket.

Kiderült, hogy Turi György amellett, hogy verbálisan is folyamatosan bántalmazta, mindennapos volt, hogy verte őt és az úszótársait is a Spartacusban.





Ezeket olvastad már?
„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

Szívükhöz kaptak a fradisták, a kapusukról van szó

Szívükhöz kaptak a fradisták, a kapusukról van szó

„Bennem is dúltak az érzelmek" – Felemelő lelki beszédet tartott a magyar válogatott sztárja

„Bennem is dúltak az érzelmek" – Felemelő lelki beszédet tartott a magyar válogatott sztárja

„Valami mindig hiányzik” – Mészöly szerint a harmadik hely a realitás

„Valami mindig hiányzik” – Mészöly szerint a harmadik hely a realitás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás