Milák Kristóf magasan a legjobb idővel várta a finálét, míg Márton Richárd az előfutamban, majd az elődöntőben is élete legjobbját úszva negyedikként került a legjobb nyolc közé.

A rajt után szinte azonnal egyértelművé vált, hogy Milákot senki sem szoríthatja meg, csak az óra volt az ellenfele. Végül minden idők nyolcadik legjobb idejével nyert. Márton eközben óriási hajrával az olasz Alberto Razzetti megelőzve gyűjtötte be pályafutása eddigi legnagyobb sikerét.

Az aranyérmes Milák Kristóf és a második helyezett Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntõjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban

Az aranyérmes Milák Kristóf és a második helyezett Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntõjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban MTI/Czeglédi Zsolt

„Az idő most egyáltalán nem érdekelt. A lényeg, hogy Ricsi felkerült a dobogóra. Beérkeztem, kicsit várnom kellett a többiekre és láttam, hogy Ricsi, aki az utolsó fordulónál még hátrébb volt, lehajrázza az olaszt” – nyilatkozta a magyar újságíróknak a vegyes zónában Milák, aki az eredményhirdetésnél felhívta maga mellé a dobogó tetejére Mártont, akivel együtt készül. Az érmeket Wladár Sándortól, a Magyar Úszó Szövetség elnökétől vehették át.

„Tudtam, hogy a végén nekem lesz erőm, az olasznak pedig nem. A középdöntő előtt megmutatták nekem Gyurta Dániel londoni olimpiai győzelmét, ahol mindent kiadott magából. Azt mondták, így kell úszni” – fogalmazott a vegyes zónában Márton.

Milák önmaga harmadik, a magyar küldöttség negyedik aranyát nyerte az olasz fővárosban. Korábban a 4×200 méteres gyorsváltó záróembereként, illetve 100 méter pillangón diadalmaskodott, emellett pedig 100 méter gyorson, illetve a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként szerzett egy-egy ezüstöt.