RETRO RÁDIÓ

Ma startol, Budapest a legek városa az Európa-bajnokságon





A 16. labdarúgó-Európa-bajnokságot társrendezőként 11 európai városban bonyolítják le. Budapesten számos tekintetben egyedülálló helyszín.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.11.
fociőrület

Ma este Rómában megkezdődik az egy hónapon át tartó labdarúgó-Eb. Az eddigi gyakorlattal ellentétben 11 ország egy-egy városában rendezik meg a viadalt. Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) korábbi elnöke a szervezet fennállásának 60. évfordulójára különleges, az egész földrészen átívelő tornát álmodott meg. Ez Magyarországnak is esélyt kínált a rendezésre. Budapest 2014 szeptemberében nyerte el a társházigazda szerepét. A Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont. Ráadásul Magyarország nem csak házigazdaként, résztvevőként is szerepel.

A Puskás Arénában négy mérkőzést rendeznek az Eb-n (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Egyedülálló a Puskás Aréna

A budapesti stadion számos tekintetben „veri” a többi Eb-helyszínt. Mivel Magyarország egyedüliként 100 százalékos kihasználtságot vállalt, a Puskás Arénában lehet jelen a legtöbb néző (67 215). A budapesti stadion „életkorban” is az élre kívánkozik, a legújabb létesítmény a mezőnyben, 2019 novemberében adták át. Budapest abban is egyedülálló, hogy az utóbbi egy évben itt lépett pályára a legtöbb sztárcsapat. Tavaly a Bayern München–Sevilla európai Szuperkupa-döntőnek adott otthont a Puskás Aréna, azóta pedig a koronavírus okozta korlátozások miatt a Liverpool, a Manchester City, a Tottenham, Mönchengladbach és az RB Leipzig is a magyar fővárosban játszotta a nemzetközi kupameccsét.

München a sereghajtó

A kapacitás tekintetében München a sereghajtó a 20 százalékos kihasználtságával. Amszterdam, Bukarest, Koppenhága, Glasgow, London és Róma legalább 25, Sevilla 30 százalékot vállalt, míg Baku és Szentpétervár minden második székre enged szurkolót. A 11 társházigazda közül csak Azerbajdzsán és Románia válogatottjának nem sikerült kiharcolnia az Eb-részvételt. A mostani torna végjátéka az 1960–1976-os időszakot idézi: akkoriban csak az elődöntőket, a bronzmeccset és a finálét játszották egyetlen helyszínen. Ezúttal London kapta a zárószakaszt, az angol fővárosban rendezik a legjobb négy válogatott összecsapásait.

Magyarország negyedszer

A magyar válogatott negyedszer jutott ki az Eb-re, és először játszhat két egymást követő kontinenstornán. A legjobb eredményünket 1964-ben értük el, a spanyolországi négy csapatos végjáték során bronzérmet szereztünk. Nyolc évvel később Belgiumban is bekerült az elődöntőbe a magyar együttes, amely akkor a negyedik helyen zárt. Ezt követően legközelebb 2016-ban jutottunk ki a viadalra. Akkor már 24 csapat szerepelt, és Bernd Storck együttese a nyolcaddöntőben fejezte be a küzdelmeket.





Ezeket olvastad már?
Dibusz vagy Gulácsi? „Az úgy nem megy, hogy utálom a másikat"

Dibusz vagy Gulácsi? „Az úgy nem megy, hogy utálom a másikat"

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

Se bugyi, se más: teljesen meztelenül hempereg a kanapén az érzéki álomnő

Se bugyi, se más: teljesen meztelenül hempereg a kanapén az érzéki álomnő

Fradista gól is kellett az európai foci csodájához

Fradista gól is kellett az európai foci csodájához

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás