Az angol válogatott 55 év elteltével játszhat döntőt nagy tornán, legutóbb szintén Londonban jutott el a végsőkig, 1966-ban megnyerte a világbajnokságot. Olaszország számára jóval ismerősebb a finálé környezete, története során hat vb- és három Eb-döntőben szerepelt.

Harry Kane a gólkirályi címre hajt

Harry Kane a gólkirályi címre hajt Fotó: AFP

Anglia először nyerne

Anglia és Olaszország eddig négy alkalommal futott össze a világ- és Európa-bajnokságokon. Az 1980-as Eb-n az olaszok 1-0-ra nyertek, majd tíz évvel később a vb bronzmérkőzése is talján sikert hozott. A 2012-es Eb negyeddöntője 120 perc után 0-0-ra zárult, a 11-eseket az olaszok rúgták jobban, majd a két évvel későbbi vb-n ismét találkoztak, és Olaszország 2-1-re győzött. Ez azt jelenti, hogy Anglia ma este történelmi sikerre készül, hiszen korábban még soha nem nyert az olaszok ellen meccset nagy tornán. Ráadásul az Eb-ken korábban még döntőt sem játszott soha.

Olaszország másodszor?

Olaszország legutóbb 1968-ban hódította el az Európa-bajnoki címet, azóta két elbukott döntő szerepel a neve mellett. Huszonegy éve, a 2000-es Eb-n a franciáktól kaptak ki a fináléban, 2012-ben pedig a spanyolok előtt hajtottak fejet. A vb-ken jobb a győzelem-vereség aránya a csapatnak, négy aranyérem (1934, 1938, 1982, 2006) mellett két második helyet (1970, 1994) hoztak össze. A ma esti döntőben a helyszín kétség kívül az angol csapat mellett szól, hiszen hazai terepen, a londoni Wembleyben játszhatnak.

Kane a gólkirályi címet hajtja

Egy meccsel az Eb vége előtt a portugál Cristiano Ronaldo és a cseh Patrik Schick öt-öt góllal vezeti a torna góllövőlistáját. Az angol Harry Kane négy találattal követi őket, vagyis egyetlen góllal behozhatja a duót. Kane már bezsebelt egy egyéni sikert, az angolok korábbi legendás csatárával, Gary Linekerrel holtversenyben a válogatott legeredményesebb futballistája lett a nagy tornákon szerzett 10 góljával.