RETRO RÁDIÓ

25 éve nem szerzett Magyarország annyi érmet olimpián, mint Tokióban





A tokiói nyári olimpia záró napján 20 érmet számlál a magyar küldöttség.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.07.
olimpia

Magyar idő szerint vasárnap kora reggel, a tokiói olimpia 16. versenynapján a férfi vízilabda-válogatott megszerezte küldöttségünk 20. érmét - ilyen sikeres szereplést utoljára 25 évvel ezelőtt, 1996-ban produkáltak a sportolóink.

Az aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (b-j) a nõi kajaknégyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetése után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 7-én.
MTI/Kovács Tamás

Atlantában 9 sportágban 21 érmet szereztünk, 7 arany, 4 ezüst és 10 bronz megoszlásban. A legeredményesebbek szokás szerint az úszók és a kajakosok voltak. Előbbiek három arany- (Egerszegi Krisztina, Czene Attila, Rózsa Norbert), egy ezüst- (Güttler Károly) és két bronzérmet (Egerszegi és Kovács Ágnes), míg utóbbiak két arany- (Kőbán Rita és a Horvát Csaba, Kolonics György kenu páros), egy ezüst- (férfi kajaknégyes), valamint három bronzéremmel (Pulai Imre, Zala György és a Horváth, Kolonics kettős) zártak. Szereztünk aranyérmet ökölvívásban Kovács István és atlétikában Kiss Balázs révén, míg a vívók mellett a torna, a súlyemelés, az öttusa és a női kézilabda-válogatott is éremmel tért haza.

2000-ben Sydney-ben 8-6-3 megoszlásban gyűjtöttünk 17 érmet. Az aranyak felét a kajak-kenusok szerezték (férfi kajak páros és -négyes, valamint kenu egyes és páros), míg a vívók (Nagy Tímea), az úszók (Kovács Ágnes), a tornászok (Csollány Szilveszter), valamint a férfi vízilabdázók végeztek első helyen. Összességében tíz sportágban nyertünk érmet, melyek között ott voltak az öttusázók (Balogh Gábor), a kézilabdázók, a súlyemelők (Márkus Erzsébet), a birkózók (Bárdosi Sándor), az ökölvívók (Erdei Zsolt), és Igaly Diána révén a sportlövők is.

Négy évvel később Athénban lemásoltuk a sydney-i produkciót 17 érmet gyűjtöttünk 8-6-3 megoszlásban. A három kajakos érem mellett előrébb léptek az egyaránt aranyat nyerő sportlövők (Igaly), a birkózók (Majoros István) és az öttusázók (Vörös Zsuzsanna).

Pekingben az utolsó előtti napig kellett várni az első magyar aranyéremre, és mindössze hármat sikerült szerezni a legértékesebb medálból Vajda Attila, a Kovács Katalin, Dusev-Janics Natasa kajak páros, valamint a sorozatban harmadszor győztes férfi vízilabda-válogatott jóvoltából. Összesen csupán tíz érmet (3-5-2) gyűjtöttünk, ezek közel harmadát a három ezüstöt nyerő úszóklasszis, Cseh László szerezte.

Londonban helyre állt a világ rendje, újra 18 érmet (8-4-6) nyertünk, a három aranyat gyűjtő kajak-kenusok mellett négy másik sportág (úszás, vívás, torna, atlétika) magyar sztárjai állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A kajakosok hat éremmel megint vitték a prímet, és ha csak a medálok számát nézzük, az úszók (2-0-1) mellett ezúttal a birkózók (0-1-2) voltak a legsikeresebbek.

Öt évvel ezelőtt Rióban 15 érem (8-3-4) jött össze, ami a megszokott nyolc-kilenc sportág helyett négyből jött össze. Az éremtermés jelentős részét (hét érmet) az úszóknak köszönhettük, közülük is kiemelkedett a három arany- és egy ezüstérmet nyerő Hosszú Katinka, valamint a három aranyat begyűjtő Kozák Danuta fantasztikus produkciója. Katinkán és a kajakosokon kívül csak a vívók nyertek aranyat Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron jóvoltából.

 

(via)





Ezeket olvastad már?
Most kaptuk a lesújtó hírt: szörnyű veszteség érte Szoboszlaiékat

Most kaptuk a lesújtó hírt: szörnyű veszteség érte Szoboszlaiékat

Kiborultak a kapitányok, Rossi is érintett lehet: fontos változás jöhet az Eb előtt

Kiborultak a kapitányok, Rossi is érintett lehet: fontos változás jöhet az Eb előtt

Váratlan bejelentést tettek Szoboszlai Dominikról, erre senki sem számított

Váratlan bejelentést tettek Szoboszlai Dominikról, erre senki sem számított

Dárdai fiai messzire juthatnak: mutatjuk a világ legértékesebb focista-testvéreit

Dárdai fiai messzire juthatnak: mutatjuk a világ legértékesebb focista-testvéreit

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás