Hauszmann paripái – vezetett, ingyenes séta a Hunyadi-udvarban





Nézd meg az újjászületett Lovarda épületét, hogy betekintést nyerj a századforduló világába!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.10.
séta

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett Lovarda a Budai Várséták tematikus vezetésén látogatható először. Helyszíne, a Csikós udvar, a második világháború okozta sérüléséket követően az 1950–1960-as évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a Lovarda, Főőrség és Stöckl-lépcső épületegyüttesét elbontották.

Fotó: Facebook

A sétán betekintést nyerhetnek a résztvevők a századforduló világába: körbejárják a királyi testőrség kiszolgálását biztosító Főőrség épület impozáns tömbjét. Ezt követően a már enteriőrjében is elkészült Lovardába érkeznek, ahol feltárul a grandiózus lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő tetőszerkezete, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakok, a zenekari és királyi páholy. A csarnok méltó kísérői a további helyiségek különféle terrazzo burkolatai, az elegáns márvány díszlépcső vagy a kovácsoltvas hibiszkuszvirág-korlát.

Indulás: Hunyadi udvar – Mátyás kútja

Érkezés: Csikós udvar

Időtartam: 90 perc

Jó tudni: A hatályos rendelet alapján a vezetett séták védettségi igazolvány nélkül is látogathatók. A szervezők kérik, hogy a programon mindenki viseljen orrot és szájat eltakaró maszkot. A séta útvonala nem akadálymentesített, meredek lépcsőkön, szűk folyosókon kell közlekedni. A program rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul.

Bővebben itt olvashatsz.





Ezeket olvastad már?
Aktivitás Szenior Akadémia: Életünk fizikai szintje időskorban

Aktivitás Szenior Akadémia: Életünk fizikai szintje időskorban

Memóriatréning klub – tegyél a szellemi frissességedért!

Memóriatréning klub – tegyél a szellemi frissességedért!

Baba-mama klub – kapcsolódj ki, beszélgess!

Baba-mama klub – kapcsolódj ki, beszélgess!

A Föld napja a Ferenc téren

A Föld napja a Ferenc téren

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás