RETRO RÁDIÓ

Dobos Éva grafikusművész retrospektív kiállításának megnyitója





- Természetesen keltek el munkáim aukciókon, galériákban, de mindig nehezen tudtam egy-egy „gyerekemtől” megválni - nyilatkozta Dobos Éva grafikusművész.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.28.
retrospektív Dobos Éva

A kiállítást Sárosdy Judit művészettörténész nyitja meg.

Zenei közreműködő: Szűts István zeneszerző, a Kormorán együttes tagja.

Fotó: Facebook

„2011 óta elektrográfiával is foglalkozom. Képi gondolkodásom, vizuális mondanivalóm ezeknél a munkáknál a régebbi FIKTÍV terek-hez és PSZEUDO-TÉR-AKKORDOK-hoz kapcsolódik. Sokakkal ellentétbe én nem viszek be semmilyen alap képet, vagy fotót, kizárólag a szerkesztő program eszközét használom, de nem az alapértelmezett formában, hanem (11 év alatt sok-sok éjszakán át) kikísérleteztem jó néhány egyedi színátmenet variációt, amikkel különböző (például selymes, fémes, üveges) hatásokat tudok szerkeszteni az elektrográfiáimon.

Egyéni és kollektív kiállításokon 1992 óta veszek részt rendszeresen. 1998-ban felvételt nyertem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képgrafikusi szekciójába. Pályám során csaknem 170 hazai és külföldi, egyéni és csoportos kiállításon vettem részt a munkáimmal. Van egy rajzom Luciano Benetton IMAGO MUNDI című gyűjteményében is, ami 2015-ben volt kiállítva a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

2020-ban Eger város önkormányzata Gárdonyi Géza- díjjal ismerte el a munkásságomat. Hogy hogy jutottam idáig 30 év alatt? 27 évig műkereskedelemben dolgoztam (a Képcsarnoknál mint kiállításrendező-grafikus, a BÁV-nál mint festménybecsüs), így tisztában voltam a műalkotások árával. Alkotáskor felmerült bennem a kérdés, rajzoljak a piacra, szolgáljam ki a közízlést? Nem éreztem magaménak ezt az utat. A zene és irodalom –mint ihletforrás- kisegített ebből a dilemmából. Szerencsére soha nem frusztrált az eladás kényszere, mindvégig „magamnak rajzoltam” kötetlenül. Egyik kép szülte a másikat, saját korábbi munkáimból inspirálódtam.

/Dobos Éva/

A kiállítás 2022. november 28. - december 10. között tekinthető meg.

A belépés ingyenes.

Időpont: november 28., 18 óra

Helyszín: Polgár Centrum – Újpest Galéria (1042 Budapest, Árpád út 66.)





Ezeket olvastad már?
Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Ilyen volt József Attila mentális állapota élete utolsó szakaszában

Ilyen volt József Attila mentális állapota élete utolsó szakaszában

Nézz táncbemutatókat és próbáld ki magad is!

Nézz táncbemutatókat és próbáld ki magad is!

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás