RETRO RÁDIÓ

Ilyenek az Ifjú Mesterek Remekei – Hagyományok Háza





A kiállításban fiatal hímzők, szövők, viseletkészítők, szalmafonó-, nemezkészítő-, bőrműves- és fazekasmesterek mutatkoznak be.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.23.
Ifjú Mesterek Remekei

A Népművészet Ifjú Mestere pályázat 2022. évi kiállítása.

Fotó: Facebook

A Népművészet Ifjú Mestere díj azoknak a fiatal, 15 és 35 év közti alkotó- és előadóművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik az egyes népművészeti ágakban, népzene, néptánc, népmese és népi alkotóművészet területén kiemelkedő egyéni teljesítményt értek el.

Az 1970-ben alapított díjat évente, augusztus 20-án adja át a kultúráért felelős miniszter/államtitkár. A díj odaítélése pályázat útján, bírálóbizottság értékelése alapján történik.

Olyan emblematikus szereplők kapták meg ezt a címet az évek során, mint Sebő Ferenc, Halmos Béla, Sebestyén Márta vagy a Muzsikás együttes a zene területén, Vidák István, Vetró Mihály, Nagy Mari, Beszprémy Katalin és Lovas Kata a kézművesség területén. És még folytathatnánk a sort azokkal a fiatalokkal, akik aztán évtizedekre meghatározták a népművészet, a hagyományok művelésének, átadásának, átörökítésének azt a napjainkra szellemi kulturális örökséggé nyilvánított módszertanát, mely Táncház módszerként 2011-ben került az UNESCO által elismert szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok listájára. Az a hatalmas munka például, mely a Műcsarnokban megrendezett KÉZ-MŰ-REMEK Népművészeti Nemzeti Szalon kiállításán volt csodálható, nem jöhetett volna létre a Táncházmozgalom és a Nomád nemzedék Ifjú Mesterei nélkül.

Mivel a népi kézművességnek nincs felsőfokú intézményesített háttere, a hagyományos mesterségek fiatal művelőinek az egyik legnagyobb elismerés és komoly pozitív megerősítés a Népművészet Ifjú Mestere díj. Így tehát ez a kitüntetés a magyar kulturális örökség kihalófélben lévő mesterségeinek megmentésében is kimagasló szerepet játszik.

2022-ben húsz előadóművész és tizenegy tárgyalkotó nyújtott be pályázatot, akik közül összesen öten nyerhetik el a kitüntető címet.

További információk itt.





Ezeket olvastad már?
Erdélyi történetek – dokumentumfilm-sorozat – két filmet is vetítenek

Erdélyi történetek – dokumentumfilm-sorozat – két filmet is vetítenek

Tangó a Szépkorúak Klubjában

Tangó a Szépkorúak Klubjában

Újpalotai Kreatív Műhely – Maria Rivans nyomán

Újpalotai Kreatív Műhely – Maria Rivans nyomán

Harcsa/Keszég/Márkos/Benkő/Pándi: Kassák

Harcsa/Keszég/Márkos/Benkő/Pándi: Kassák

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás