RETRO RÁDIÓ

Mi, magyarok sorozat: Nagydobrony – faluportré Kárpátaljáról





Sok dolgos ember, gazdag hagyományok, múlt és jövő. Az elmaradott térségben lévő község nagyszerű példa arra, hogyan lehet a múltra, a hagyományokra építve modern, élhető, fiataloknak is vonzó falut fenntartani.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.07.
filmklub

Faluportré Kárpátaljáról – Rendező: Debreceni Kamilla – 60 perc.

Fotó: urania-nf.hu

Nagydobrony Kárpátalja legnagyobb magyarlakta faluja. A világháborúk, haláltáborok megtizedelték a világtól elzárt falu lakóit. Élet- és munkakedvüket, kreativitásukat azonban semmi nem tudta megtörni mindmáig. Számos hagyomány fennmaradt itt, amit máig lelkesen és nagy hozzáértéssel művelnek. A fűszerpaprika-termesztés és -feldolgozás, a kovácsmesterség, amelyeknek a fortélyait megismerjük a filmből, főleg az idősebbek terepe. Egyedi, színpompás hímzéseket készítenek máig az asszonyok, amelyek színeikben a palóc színvilágra emlékeztetnek, mert itt is a piros és a kék az alapszínek. Ezek a hímzések nem csak kiállításokon láthatók, sok estben a mai ruhákon is megjelennek. A szürkemarha-tenyésztés, a gasztronómiai hagyományok, ételkülönlegességek szintén a falu régi-új életét gazdagítják.

Nagydobrony figyelemre méltó intézményekkel rendelkezik. Óvodája a legnagyobb magyar nyelvű óvoda a régióban. Református gimnáziuma, amelyet 2010 óta a magyar állam tart fenn, kineveli az értelmiséget, köztük a tanári utánpótlást is, amennyiben nagy számban tanulnak tovább az itteni tanulók Kárpátalja felsőoktatási intézményeiben. Az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonban fogyatékossággal élő fiatalokat gondoznak, akik közül többen is meggyógyultak a lelkiismeretes ápolásnak köszönhetően. Kiderült, hogy sok esetben a törődés hiánya okozta a problémáikat.

Pályázati pénzből épült fel a Magyar Ház, amely mintegy szimbóluma a múltból építkező jövőnek, ideális terepe a hagyományok továbbéltetésének, a magyar közösség építésének.

A vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: [email protected] címen jelentkezhetnek.

A Mi, magyarok – Magyarság Háza Filmklub Extra sorozatról:

A Magyarság Háza 2020-ban a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként aztán ötvenhárom, közel egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével.

Vetítés a Magyarság Háza Filmklub Extra keretében

Időpont: április 7. 18.00–20.30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház





Ezeket olvastad már?
Időspiknik a Hegyvidéken - pétanque délelőtt

Időspiknik a Hegyvidéken - pétanque délelőtt

Népligeti séta - szabadulj meg az előítéleteidtől!

Népligeti séta - szabadulj meg az előítéleteidtől!

Az első egyistenhit - Történelmi stand up előadássorozat

Az első egyistenhit - Történelmi stand up előadássorozat

Különleges tárlatvezetés a Koreai Kulturális Központban

Különleges tárlatvezetés a Koreai Kulturális Központban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás