Sós Csaba szövetségi kapitány el se tudja képzelni minek kellett volna történnie, hogy Milák Kristóf ne nyerje meg a 200 méter pillangót a tokiói olimpia szerdai versenynapján.

Egyszerűen annyival jobb a világnál, hogy még ilyen szerencsétlen történések után is simán győz” – jelentette ki a szakvezető többek között arra utalva, hogy Miláknak elszakadt az úszónadrágja a finálé előtt. „Baromira kellett ez az érem, ez az arany. Most már talán mások is látják, az olimpia mindig kicsit más, hiába van hét-nyolc éremesély, annak érdemes csak a felével számolni. Ez nem álszerénység volt.

Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nagyon készültünk, de a technikai problémák rányomták a bélyegüket az úszásra. Mindig mondtam, hogy amikor a legbiztosabb aranyról beszélünk, mindig szokott történni valami váratlan. Szerencsére az arany a történtek ellenére sem forgott veszélyben” – kezdte értékelését Selmeci Attila, Milák edzője.

Több dolog is megnehezítette Milák úszását

A szakember azt is elárulta, késtek a bemelegítésről, pedig az egy szigorúan kidolgozott procedúra.

Elmondása szerint Milák csak helyi idő szerint 10.05-kor ugrott a medencébe, azaz mindössze 15 percet tudott melegíteni. Ezt követően pedig még az akkreditációs kártyáját is elhagyta.

„Az első olimpia mindig teljesen más. Kiváltképpen ha te vagy a favorit. Ez még az elképesztően magabiztos Kristófra is hatással volt, mert azt se tudta, hol van. Ahogy én láttam, egyszerűen nem találta a helyét, kapkodott. Legközelebb testőrt állítok mellé, hogy ne legyen gond” – mondta a verseny előtti problémákról a mester, aki ennek tudja be, hogy tanítványa a vártnál rosszabb idővel – amely így is minden idők harmadik legjobbja – diadalmaskodott. „A májusi Eb-n úszott győztes idejénél jobbat vártam, ez nem jött be”.