A 63 kilogrammban szereplő Özbas Szofi, aki utánpótlásban minden korosztályban volt Európa-bajnok, a vb-bronzérmes német Martyna Trajdos legyőzése után Maria Centracchio ellen lépett tatamira, aki első meccsén egy perc alatt ipponnal verte madagaszkári riválisát. A 26 éves olasz dzsúdós legjobb eredménye egy harmadik hely a 2019-es Európa Játékok keretében rendezett Eb-ről. Özbas tavaly már legyőzte őt. Ez kedden sajnos nem sikerült.

A nyolc közé jutásért rendezett összecsapás első pillanataiban Centracchio azonnal megpróbálta eldobni ellenfelét, aki lefordult róla és fölé került. Ez a jelenet még háromszor megismétlődött, és azt eredményezte, hogy a mérkőzésvezető másfél perc alatt kétszer is intette Özbast. Innentől a 19 éves magyar cselgáncsozó kezdeményezett többet, ám Centracchio meglepte, és vazarit érően a földre vitte, majd ipponig folytatta az akciót. A meccs 2:40 percig tartott. „Ez egy ki-ki meccs volt. Még jó, hogy nem érzem úgy, hogy nincs hova jutnom, még vannak konkrét céljaim, hogy magamnak bizonyítsak” – összegzett könnyes szemmel, de már megnyugodva Özbas Szofi.

Hatalmas botrány lett Martyna Trajdos „bemelegítéséből”

Mielőtt az olimpikon a szőnyegre lépett volna, edzője erőteljesen megrángatta, majd két pofont is lekevert neki. Mindezt a saját elmondása szerint azért, hogy felélénkítse versenyzőjét. Claudiu Pusa megragadta Martyna Trajdos vállát, megrázta, majd adott egy-egy pofont az arcára. Sokan megkérdőjelezik, hogy helyesen cselekedett-e az edző.