Rétvárinak olyan segítői is akadnak mint Kenyeres Oszkár (Hazajáró), Nagy Feró, akivel Ricse-rétest készített, vagy éppen DJ Spigiboy, aki a Rétvári Rétes Spigi módra ihletője. Találkozásunkkor éppen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel „négykezesezett”.

Rétvári-Ricse rétes is készült… Fotó: Hojdák Gergő

– Nem egy szokványos képviselőkocsi, amivel mostanában jár…

Ez egy rétesautó, van benne két sütő, és egyszerre 4 tepsivel tudunk sütni benne. Minden tepsin van 3 rúd, minden rúdból lesz 6 rétes, ezt forgatjuk. Körülbelül 40 perc alatt sül ki, mire az utolsót betesszük, az elsőt már vehetjük is ki, és máris töltjük föl újra. Ha kész, egy kicsit hűl, felvágjuk, és máris fogyasztható.

A rétest mindenki szereti Fotó: Hojdák Gergő

– Miért pont rétes?

A rétes az, amit mindenki szeret, mindenkinek van belőle kedvence, ráadásul könnyen is elkészíthető. A rétes összehoz mindenkit: amikor a családban készül a rétes, vagy bármilyen sütemény, akkor a családtagokat, itt a Dunakanyarban pedig az itt élő közösséget. Egy friss, még gőzölgő rétes lebontja a falakat, és egy rétes mellett könnyebben meg tudjuk beszélni a közös dolgainkat.

Rétvári meggyes- rétesváltozat Fotó: Hojdák Gergő

– Korábban sütött már rétest?

– Nem, most fogtam bele. A profiktól megtanultam a csínját-bínját, hogy kell hajtogatni, nyújtani, megtölteni. Az előre elkészített tésztát kinyújtjuk, és körülbelül 440 gramm tölteléket teszünk bele, feltekerjük, villával megszurkáljuk a tetejét, 40 percig sütjük, aztán egy rudat hat szeletre vágunk, és megporcukrozzuk.

A rétes mellé beszélgetés is jár Fotó: Lukács Máté

– A családja is élvezi az újkeletű konyhai tudományát?

Otthon inkább csak besegítek a feleségemnek, de rétest mindig kell vinnem haza. A gyerekeim csak úgy engednek el, hogy: Apa, hozzál rétest! Óriási csalódás lenne nekik, ha nem vinnék. Minden alkalommal szépen leadják a rendelést, hogy ki, milyet kér. A fele túrós, de legyen mákos is és egy almás. Ötven százalék túrós, huszonöt mák, huszonöt alma.

Túrós Rétvári-rétes Fotó: Hojdák Gergő

– A rétes mellett a beszélgetés láthatóan jól működik. Nem gondolt rá, hogy a parlamentben is lehetne egy ilyen Rétvári-rétes napot tartani, hátha könnyebben szót értenének egymással a képviselők?

– Nem tudom, én egyelőre itt, a Dunakanyarban tervezem, és remélem a rétes mellett a beszélgetések is emlékezetesek maradnak az itt élőknek. Bízom benne, hogy a környéken sok helyre eljutunk még. Ha hívnak, megyünk.

Amikor Rétvári Bence Bogányi Gergely zongoraművésszel sütött együtt, úgy fogalmazott: Nem gondoltam, hogy Bogányi Gergellyel valaha négykezesezni fogok, de itt sikerült, ha nem is zongorával, a rétessel. Megkérdeztük Bogányi Gergőt is.

Rétvári–Bogányi-négykezes Fotó: Lukács Máté

– Hogy kerül egy zongoraművész kezébe réteslap?

– Én is egy kicsit szkeptikus voltam, de senkinek nem árultam el, hogy életemben először sütök bármit is. Szerencsére jól elő volt készítve, úgyhogy tulajdonképpen nagyon el se tudtam rontani. Ez azért abszolút más, mint amivel én foglalkozom, de nagyon nagyra értékelem mindazt, ami művészet, így a konyhaművészetet is. Én magam egyébként nagyon egyszerű vagyok ebből a szempontból, mert nekem a vajas kenyér, az teljesen rendben van, akár ebédre is. Nagyon örülök ugyanakkor, ha valaki valami finomat készít. Szerintem ebben is, mint a művészetben benne van az is, hogy milyen lelkülettel folyik a munka. Erre láttam most jó példát itt. Bence is olyan nagy szívvel és lelkesedéssel készítette a réteseket, ahogyan egy műalkotást létre kell hozni.

Üzemben a képviselői a rétesautó Fotó: Hojdák Gergő

– Milyen volt a képviselő úr mint négykezes partner?

Ebben a négykezesben egyelőre én voltam az asszisztens, de ha úgy alakul, hogy egyszer a zongoránál is kipróbáljuk, akkor lehet, hogy egy picit megfordul ez a szereposztás. Egyébként, ismerve a képviselő úr tanulási kapacitását és gyorsaságát, még azt is összehozhatjuk egyszer, benne van a pakliban.

VIDEÓ