Felmérések alapján a világ online populációjának elsöprő többsége, 92 százaléka használ emojikat üzenetei és posztjai lepötyögése közben. Miközben egy kis hányad megőrül, ha meglátja a sárga, kerek fejecskéket, amelyekkel akár egy teljes mondatot is lehet helyettesíteni, addig a nagy többség nagyon hasonló módon használja ezeket a hangulatjeleket. Az Unicode Consortium nem először mérte fel, hogy a digitális világnyelvben melyek a legnépszerűbb hangulatjelek, és a tavalyi év után idén ugyanaz a fej őrizte meg a trónját: a sírva nevetős emoji. A jel az összes emojihasználat több mint öt százalékát teszi ki, és hasonlóan erős népszerűséggel csak szívecske jel büszkélkedhet – áll a felmérés eredményeiben.

 

Fotó: Pixabay

A harmadik helyezett már jobban leszakadt az élmezőnytől, pedig nem sokban különbözik a bajnoktól: ez az oldalra dőlő sírva nevetős emoji. A top tízet egyébként a következő hangulatjelek alkotják: 😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊.

Az adatelemzők szerint van okunk örülni az eredmények láttán: ezek ugyanis pozitív érzéseket, érzelmeket sugároznak, tehát online megnyilvánulásaink java is optimista, szeretetteli lehetett, ha csak pusztán az emojikat vesszük alapul. Ráadásul az előző évi eredményekhez képest elenyésző a változás, akkor a szívszemű emoji fért még fel a dobogóra a sírva nevető fej és a szív mellé.

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy jelenleg 3663 hivatalos emoji létezik, viszont a száz legnépszerűbb hangulatjel teszi ki az emojihasználat közel 82 százalékát. A jól ismert szimbólumok mögött szakértői bizottságok állnak, akik folyamatosan felülvizsgálják a már meglévő emojik hatékonyságát, valamint ők foglalkoznak az új javaslatokkal is – így nem kizárt, hogy a hangulatjelek száma hamarosan ismét nőni fog.