RETRO RÁDIÓ

Kiderült: ebből készült az Elk*rtuk című film!





Hetek óta azt tippelgeti a média, hogy vajon miből készül az őszödi beszéd ihlette Kálomista film, az Elk*rtuk? A producerek most elmondják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.09.
mozi

Ugyan még nem tudni, hogy az Elk*rtuk című új mozifilm - amely játékfilmként dolgozza fel az elhíresült Gyurcsány-beszéd történetét -, mikor kerül a hazai és külföldi mozikba, finanszírozási háttere azonban már most hatalmas médiaérdeklődést keltetett. A Megafilm producerei, Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya állami támogatás nélkül, klasszikus produceri eszközökkel teremtették elő a gyártási költségeket. Az őszödi beszédről készülő filmben nincs közpénz, az alkotók azonban további támogatókra számítanak.

Helmeczy Dorottya nemzetközi alkotókkal dolgozott ebben a filmben Fotó: Horváth Gábor

Pudlikus a finanszírozási háttér

A producerek a film finanszírozására vonatkozóan megjelent sajtótalálgatásokra reflektálva döntöttek úgy, hogy publikussá teszik a finanszírozás hátterét. Emellett nyilvános felhívásnak szánják azt, hogy tekintettel a nagy mértékű önrészre, kifejezetten várják a további támogatókat, és ehhez kapcsolódóan egy bárki számára elérhető támogatói oldalt is indítottak.

„Az Elk*rtuk című film az önrészen kívül támogatásokból állt össze, és szeretnénk még további támogatókat gyűjteni, ezáltal is átláthatóvá tenni a költségeket – mondta Helmeczy Dorottya, és hozzá tette: Magyarországon a filmek nagyon nagy összegű előfinanszírozással készülnek.

„Hosszú évek óta ez az első olyan magyar film, amelynek a gyártásába a producerek saját pénzzel is beszálltak. Emellett eddig is sokan támogatták, hittek a történetben, és üzleti befektetést is láttak benne. A továbbiakban szeretnénk szélesre tárni ezt az ajtót, és lehetőséget adni arra, hogy aki szeretne - névvel vagy név nélkül -, szerepeljen a film támogatói között.” - árulta el a producer.

Kálomista Gábor: „A filmes támogatások mindenki által hozzáférhetőek a Nemzeti Filmintézet honlapján” Fotó: Thália Színház/Bodnár Zsófia

„Akkor lehet támogatásért folyamodni, ha az a pénz már benne van a filmben”

Kálomista Gábor, a film másik producere elmondta: a közpénzekkel kapcsolatos, állami forrásokról szóló adatok nyilvánosak. „A filmes támogatások mindenki által hozzáférhetőek a Nemzeti Filmintézet honlapján.”

Kálomista az állami finanszírozás elbírálási folyamatról elmondta: „Magyarországon minden filmet regisztrálni kell a Nemzeti Filmirodánál, és banki igazolásokkal kell igazolni, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő források. Mindig előre kell megfinanszírozni a költségek hetven százalékát, és akkor lehet támogatásért folyamodni, ha az a pénz már benne van a filmben.”

A másik kérdés, ami mindenkit érdekel a finanszírozáson kívül: vajon ki játssza Gyurcsányt? Fotó: Megafilm

Mi a te emléked 2006-ról?

A nyilvános támogatói lehetőség mellett, azok számára, akik úgy szeretnének az ügy mellé állni, hogy a 2006-os eseményekhez kapcsolódó személyes történetüket akarják elmesélni, vagy fontosnak érzik, hogy beszéljünk a közelmúlt legsúlyosabb hazai politikai botrányáról, az Elk*rtuk című film Facebook oldalán az alkotók létrehoztak egy Emlékezzünk oldalt. Itt bárki megoszthatja a saját élményét, fotóját, emlékét. Az anyagokból készült kordokumentumok mindenki számára elérhetők lesznek.

Josep M Civit, az Elk*rtuk spanyol operatőre Fotó: Dombovári Tamás
Keith English rendező: „Elolvastam a forgatókönyvet, és örömmel konstatáltam, hogy ez jó történet, ami inkább szól személyes és morális kérdésekről, mint a politikáról.” Fotó: Dombovári Tamás

Meglepetés a támogatóknak

Figyelem! Az egyéni támogatók automatikusan meghívást kapnak egy, az Elk*rtuk című filmhez kapcsolódó exkluzív eseményre. Hogy ez micsoda, az hamarosan kiderül a film Facebook oldalán.

A Megafilm Kft támogatások fogadására nyitott bankszámlájának a száma: 10300002-10124365-00084909

 





Ezeket olvastad már?
Bejelentették az előadókat: ők jönnek a Szigetre

Bejelentették az előadókat: ők jönnek a Szigetre

Kőkemény retró teszt: te emlékszel, hogy vártuk anno a Mikulást?

Kőkemény retró teszt: te emlékszel, hogy vártuk anno a Mikulást?

Nagy a titkolózás az Apple háza táján

Nagy a titkolózás az Apple háza táján

 Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás