Hétfőn benyújtották a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot, amelyből kiderül, két új minisztérium áll fel: az Energiaügyi Minisztérium és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az utóbbi a Miniszterelnöki Kabinetirodából válik ki, tehát Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önállóan vezetheti majd a tárcát, míg az Energiaügyi Minisztériumot Lantos Csaba kapta meg – írta a Mandiner.

Nagy Márton: az európai áramár az amerikaihoz képest 6-7 szer magasabb, a gáz ára az amerikaihoz képest 10-szeres (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Gazdaságfejlesztési miniszter lesz Nagy Márton Fotó: MTI / Illyés Tibor

Lázár János kezei alá került a közlekedési terület, miután Palkovics tárcája megszűnt, ezért az Építési és Beruházási Minisztériumot átnevezik Építési és Közlekedési Minisztériumra. „Az orosz–ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén. A veszélyek ellensúlyozása érdekében indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladatmegosztási struktúrában” – idézi a lap az indoklást, amely a parlament oldalán jelent meg.