A PestiSrácok.hu utánanézett és kiderítette, hogy Cseh Katalin és a mögötte álló, ügyeskedésben és trükközésben érdekelt hálózat cégeihez ömlött az uniós pénz, hovatovább Vác és a Nógrád megyei, mindössze 1200 lakosú Szirák volt a cégháló két központja, minden érintett és az ügyletekben részt vevő cég ugyanoda volt bejegyezve: Vácra, a Nádas utcába és Szirákra, a Jókai út 41-be. Portálunk oknyomozása bizonyítja: Cseh Katalin és hálózatának cégei a váci és sziráki telephelyen hozták létre uniós pénzekre vadászó birodalmukat, a cégek EU-s pályázatokat vettek célkeresztbe, együttesen váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket, amellyel több milliárd forintnyi uniós pénzt tettek zsebre.

A céges iratok bizonyítják: a botrányban érintett vállalkozások mindegyike jelenleg is folytat tevékenységet Szirákon, de a hálózat Svájcig és Szerbiáig is szőtte a pókhálóját.

Váci és sziráki telephely segítségével ömlött az uniós pénz Cseh Katalin és a mögötte álló hálózat cégeihez, 2019 októberében például a momentumos politikus családi cége, a Pannónia Nyomda és a botrányos ügy másik kulcsvállalkozása, a Holotech Hungary is a sziráki fióktelepen történő teljesítéssel nyert két uniós pályázatot, amellyel közel kétmilliárd forintot tettek zsebre – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A portál a bennfentes.net-en feltűnt Anonymous leleplezése és Cseh Katalin megnevezése után vette górcső alá a botrányban érintett cégeket. A PestiSrácok.hu a váci és sziráki telephelyekre is elment, megnézte a két központot – írja a portál.

Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Családi és haveri cégháló

A Bennfentes korábbi cikkei szerint eddig több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást nyert el az a Pannónia Nyomda Kft., aminek bár jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője, de 2013 májusától 2018 januárjáig az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt. A céget 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja.

A PestiSrácok.hu komoly összefonódást talált a Cseh család és Halász Gábor között. Cseh Katalin korábban többször hangoztatta, hogy ősei Topolyáról származnak, Halász Gábor pedig korábban szintén a Vajdaságban élt, de ma már Budapesten lakik. Korábbi, illetve jelenlegi cégeit vizsgálva elmondható, hogy három esetben is egymásnak adták el a cégeket Cseh Tiborral, vagy a lányával, Cseh Katalinnal. Ráadásul 2013 januárja óta közös budapesti székhelyet használ a Halász Gábor alapította Montenegro Print Kft., illetve az akkoriban még javában a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda.

Érdekes, hogy éppen Topolyán található egy magyarországihoz kísértetiesen hasonló tevékenységű cég, a Panonia Print doo., amelynek képviselője Cseh Tibor, azaz Cseh Katalin apja. A céget 2006-ban, tehát négy évvel az előtt alapították, hogy Magyarországon létrejött volna a Pannónia Nyomda Kft. A Cseh család Vajdaságban élő ágának több tagja is ezt adta meg munkahelyeként a közösségi oldalán, közülük ráadásul többet ismernek is Halász Gábor szülei. Halász mellett a Lakatos család is összefonódik Cseh Katalinék érdekeltségeivel, sőt, közösen Vácon és Szirákon hozták létre a hálózat két központját, amelyek segítségével később uniós pénzekre pályáztak.

Szirákra vezetnek a Cseh-botrány szálai (Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu)

Váci telephelyen a kapcsolat

A Pannónia Nyomda által bérelt váci, Nádas utcai ingatlan több bejegyzett cég székhelyéül is szolgál. Az itt található cégek közül talán a legérdekesebb a Holotech Hungary Kft., amelynek ügyvezetője Lakatos Viktor, 100 százalékos tulajdonosa viszont egy HoloTech Switzerland AG nevű, Svájcban bejegyzett cég – nézett utána a PestiSrácok.hu.

Az alapítása óta budapesti székhellyel rendelkező Pannónia Nyomda által a pályázatban teljesítés helyszíneként megjelölt Vác, Nádas utcai telephely szövevényes, külföldi cégekkel tarkított története egyértelműen a szintén nyomdaiparban utazó Lakatos családhoz kapcsolható.

A váci, Nádas utcai ingatlan több bejegyzett cég székhelyéül is szolgál (Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu)

A külföldi cégekben is érintett Lakatosék egyébként Cseh Tibor régi ismerősének számítanak; ezt bizonyítja, hogy amikor 2012. szeptember 3-án megvásárolta a Veszprémi Nyomda Kft.-t a Lakatosékhoz köthető IPRESS Center Kft., a család emberei rögtön el is foglalták a legfontosabb pozíciókat. A felügyelőbizottságban ott ült ifj. Lakatos Imre és Piszmán Zoltán, miközben a tisztségviselők között megtalálható volt Cseh Tibor és Lakatos Viktor neve, majd időközben utóbbit kinevezték vezérigazgatónak, aki pár hónappal később átadta pozícióját a családdal üzleti kapcsolatban álló Milan Koprivának. Végül egy évvel azután, hogy az IPRESS átvette a céget, 2013. szeptember 18-án megindult a felszámolási eljárás a nyomda ellen.

Ezek után nem meglepő, hogy a Pannónia attól a Nova-Inn Kft.-től bérli a váci ingatlant, amelyet a Lakatos család alapított és jelenleg is az ő érdekeltségükbe tartozik, ráadásul egykori résztulajdonosa pedig egy szlovák cég, amely Milan Kopriva vezetése alatt áll. Az említett váci telephelyen pedig hemzsegnek a 3D, illetve hologram technológiával foglalkozó cégek, amelyek többsége a Lakatos család körébe tartozik. Bár a cégadatok alapján elsőre nem feltűnő, de több másik céggel együtt egyértelműen ennek a körnek a része a Pannónia Nyomda Kft. is. Ez onnan állapítható meg, hogy az érintett cégek évek óta közös székhelyeket, illetve fióktelepeket használnak.

A magját ennek a csapatnak a Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft. és a Pannónia Nyomda Kft. adja, míg a NOVA-INN Kft. teljes mértékben a Lakatos család tulajdonában és irányítása alatt áll. A szintén az ebbe a körbe tartozó Uniotech Kft. 2008 és 2013 között kötődött a váci Nádas utcához, onnantól csak a fióktelep-váltásoknál aktivizálja magát és „csatlakozik be” a fenti négy céghez. A Leaf Digital Kft. csatlakozott legkésőbb a „fogathoz”, de Mamuzsits Tibor személyében a Lakatos család egyik bizalmi embere birtokolja és vezeti a céget.

Családi gazdálkodj okosan: mindenki ugyanoda van bejelentve

A céges adatokat vizsgálva portálnak az is feltűnt, hogy a fent említett cégekben közös, hogy mindegyikük összekapcsolható vagy a váci telephellyel, vagy közvetlenül a Lakatos családdal, illetve jelenleg mindegyikük tevékenységet folytat Szirákon. Ez azért lényeges, mert a céges mozgásokból megfigyelhető, hogy a csapat magját jelentő vállalatok számára lényegében a váci központ tekinthető a biztos kiindulási alapnak, majd egyesével átköltöznek egy új, közös fióktelepre, ahol aztán egy-egy ilyen címen ideig-óráig ugyanazok a cégek végeznek tevékenységet – a fióktelepek használatának ideje pedig éppen egybe esik több tucat nyertes EU-pályázattal.

Így történt ez Vácott, és így történik jelenleg Szirákon is, amely fióktelepen történő teljesítéssel a Pannónia Nyomda és a Holotech Hungary 2019 októberében 1 965 579 410 Ft értékben nyert két EU-s pályázatot – szúrta ki a PestiSrácok.hu.

Az itt található két ingatlanból az egyik az RD Invest tulajdonában áll, ezt a svájci Holotech fejeként ismert ifj. Lakatos Imre irányítja, szülei pedig egy vagyonkezelő cégen keresztül tulajdonosai annak a Nova-Inn Kft.-nek, amely bérbe adta a váci telephelyet a Pannónia Nyomdának. A sziráki ingatlan egyébként jelenleg a Holotech Hungary tulajdonában áll, aminek az anyacége Svájcban van – írja a lap.

A váci telephelyhez és a Lakatos családhoz köthető cégek láthatóan egy hálózatot alkotnak, amit egyértelműen bizonyít az a tény, hogy tagjai EU-s pályázatokra vadászva, együttesen váltogatták a telephelyeket és fióktelepeket, ezzel több milliárd forintnyi uniós pénzt tettek már zsebre. Információink szerint a Lakatosék körébe tartozó cégek és a Cseh családot is foglalkoztató hálózat alapításuk óta összesen 41 nyertes EU-pályázatot zsebeltek be, több mint 4,7 milliárd forint értékben.

A rejtélyes Anonymusnak tehát igaza volt, Cseh Katalin és holdudvara valóban milliárdokat zsebelt be uniós támogatásokból: több mint 4,7 milliárd forintot.