Ismét azért támadta a kormánytMárki-Zay Péter, mert nem enged fegyvereket szállítani az ország területén az ukrajnai háborúba. A baloldal miniszterelnök-jelöltje árulónak nevezte emiatt Orbán Viktort egy záhonyi kampányeseményen.

 

Márki-Zay azt is a kormány szemére vetette, hogy néhány éve Oroszországnak lehetővé tette, hogy fegyvereket szállítson Szerbiába. Ám az nem összevethető az ukrajnai szituációval, egyrészt azért, mert 2019-ben nem volt háborús helyzet – hívta fel a figyelmet az Origo Ezt még Soros blogja, a 444-hu is el kellett ismerje: „Azok a fegyverek nem háborús zónába, hanem Szerbiába mentek, ahol egy katonai bázis épült éppen Nis közelében, orosz részvétellel„. Ráadásul az oroszok akkor nem szárazföldön szállították a fegyvereket, hanem egy polgári teherszállító repülőgéppel, így a magyar kormánynak nem is állt módjában megtiltani a szállítást, mert nem kellett hozzá engedély.

Emlékezetes: Márki-Zay egyebek mellett a kárpátaljai magyaroknak is nekitámadt, amikor oroszbarátnak nevezte őket, s azt állította, hogy csak azért „kell” Magyarországra jönniük, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazzanak a választáson. Arra pedig még a legnagyobb összeesküvés-hívők is csettintenének, hogy azt hangoztatta: Orbán Viktor egyszemélyben (!) tehet a háború kirobbanásáról, s hogy az orosz elnökkel folytatott megbeszélésen részt vett annak előkészítésében.