A külügyminiszter Christiane Amanpour műsorvezető vendégeként elmondta: azért kértünk mentességet az olajembargó alól, mert ha nem kaptuk volna meg, akkor fizikailag lehetetlen lenne ellátni az országot elegendő olajjal.

Szijjártó Péter szerint fizikailag lehetetlen lenne az ország ellátását biztosítani az olajembargó bevezetése esetén /Fotó: Hegedűs Márk HM Nógrád Megyei Hírlap

„Ez pusztán matematikai kérdés: szükségünk van egy bizonyos mennyiségű olajra, hogy működtessük az országot. Amennyiben megszűnnek az orosz szállítmányok, nincs fizikai lehetőség azok kiváltására” – közölte Szíjjártó Péter. Ahhoz, hogy Közép-Európában megváltoztassuk az óriási kelet–nyugati irányú szállítási útvonalakat észak–déli irányú szállítási útvonalakra, sok pénz és akár 5-6-7 év is szükséges. A külügyminiszter a CNN műsorában azt is világossá tette, hogy nem a magyar emberek felelőssége, hogy kitört a háború, mi nem akartuk ezt a háborút, de nem tudjuk holnapra vagy jövőre megoldani, hogy bármi mással kiváltsuk az oroszenergia-ellátást. Ugyanakkor elítéltük az Ukrajna elleni katonai agressziót a kezdetektől fogva, és kiállunk Ukrajna területi integritása, szuverenitása mellett.

„Továbbá szembesülünk a háború közvetlen hatásaival, elsőként a menekültválsággal. Ez idáig 830 ezer menekültet fogadott be Magyarország” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.