RETRO RÁDIÓ

Pesty László: Éjfélkor lejár a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés aláírásgyűjtése





Éjfélkor lejár a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése, az utolsó órákban még Belgiumban dolgoznak az aktivisták - mondta a kezdeményezéshez kötődően indított petíció kampányfőnöke az M1 aktuális csatornán péntek reggel.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.07.
kezdeményezés

Pesty László elmondta: 15 hónapja tart a kampány. Egy évvel ezelőtt már megvolt az egymillió online ajánlás, és összegyűjtötték a szükséges számú aláírást Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Litvániában, Svédországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Lettországan és Írországban. A végére hagyták Belgiumot, az utolsó órákban még ott gyűjtik az aláírásokat. Tapasztalata szerint Belgiumban a flamand közösség volt fogékony a felhívásra.

Hozzátette: jelenleg 97,5 százalékon állnak, véleménye szerint a hátralévő órákban Belgiumban is össze tudják gyűjteni a szükséges számú aláírást.

Pesty László a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is a vendége volt pénteken, ott arról beszélt, a kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségeket és az őshonos kisebbségek közvetlenül is részesülhessenek az EU kohéziós forrásaiból nyelvük, kultúrájuk megőrzéséért. Jelezte: több mint 25 őshonos nemzeti kisebbség él az uniós tagállamokban.

Éjfélkor lejár a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés aláírásgyűjtése Fotó: MTI/Rosta Tibor

Véleménye szerint az európai polgári kezdeményezés rosszul működik, az elmúlt kilenc évben 76 ilyen kezdeményezés indult és mindössze hat tudta teljesíteni a feltételeket.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Az aláírások gyűjtése 2019. május 7-én indult. A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság többször is meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezés határidejét, amely így 2021. május 7. lett.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás