RETRO RÁDIÓ

Gulyás Gergely: Magyarország másfél-két hónapos előnyben van





Mivel nemcsak nyugati, hanem keleti vakcinákkal is oltanak, Magyarország másfél-két hónapos előnyben van a többi európai országhoz képest.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.13.
Kormányinfó újabb döntések

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján többek között elmondta: viszonylag normális nyarunk lehet újra, de a védettségi igazolványra vonatkozó korlátozások augusztusig érvényben maradnak.

Hangsúlyozta: június elejére-közepére azok is megkaphatják az oltást, akik csak nyugati vakcinát fogadnak el. Már ötmillióan regisztráltak oltásra, továbbá 260 ezren (egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói, a rendvédelmi szervek dolgozói) regisztráció nélkül megkapták az oltást – mondta.

Kitért arra is: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése a Sinopharm-vakcináról visszaigazolja azt a magyar döntést, hogy minden védettséget adó, biztonságos és ellenőrzött vakcinával lehet oltani.

Folyamatosan halad az oltás

Az oltások száma közelít a 4,5 millióhoz. A mai napon megkezdődik a 16–18 év közötti regisztrált fiatalok oltása, amely jövő keddig fog tartani – jelezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: ez idáig 96 ezren regisztráltak ebben a korosztályban. A megmaradt vakcinákat is eloltják, mind a 144 ezret. Ezt időpontfoglalással lehet megtenni.

Magyarország másfél-két hónapos előnyben van (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Két hét múlva lehet meg az ötmillió

A mostani előrejelzések szerint pünkösd utáni héten érhetjük el az 5 millió oltottságot.

Ekkor lehet esküvő

A jövő héten ismét tárgyalni fog a kormány az esetleges enyhítésekről. Bárhogy is alakulnak az oltások, május 28-tól lesz lehetőség a lakodalmak megtartására – jelentette be a miniszter.

Növekszik az ország védettsége

Lassan az 56 százaléka beoltásra kerül a 18 év felettieknek. Amíg van más vakcinából is, addig mindenki eldöntheti, hogy melyik oltást szeretné felvenni. Egy idő után elfogynak a regisztráltak, ezért lassulhat az oltási program. A társadalmi védettség nő, a fertőzési és halálozási számok csökkennek. Június elejére, legkésőbb közepére minden regisztrált meg fogja kapni az oltást.

Mindenki tartsa be a szabályokat

Amíg az 5 millió beoltott személyt nem érjük el, addig a járványügyi szabályokat továbbra is mindenki tartsa be – jelentette be Gulyás Gergely.

Telefonos applikáció készült

Elkészült egy telefonos alkalmazás, amellyel igazolható, hogy megkaptuk az oltást. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte, hogy június 1-jétől a nyári táborokat is meg lehet tartani.

Engedélyezték a nyári táborokat (Fotó: Shutterstock)

Komoly összeget fordítanak az egészségügy fejlesztésére

Egészségügyre a források 34 százaléka juthat, míg oktatásra több mint 50 százalék jut majd. A miniszter elmondta: egész Európa érdeke, hogy a gazdasági növekedés helyreálljon.

Nem változik a választási szabály

Gulyás újságírói kérdésre reagálva jelezte, nincs szándékában és nem is lehetne törvényileg módosítani a szabályzaton.

Még mindig van lehetőség a bértámogatásra

Május 31-éig van még lehetőség bértámogatás igénybevételére. 87,1 milliárd forintnyi igény érkezett, és 86,5 milliárdot pedig ki is fizettek.

5 százalékos a gazdasági csökkenés

Öt százalékos a gazdasági recesszió. A jóslások szerint év végén visszakapaszkodhatunk a járvány elején tapasztalt szintre.

Nem nyilatkozik a főpolgármester

Karácsony Gergely és a fővárosi baloldali vezetés nem úgy viszonyul a sajtóhoz, mint ahogy kellene” – mondta Gulyás. Majd leszögezte, hogy nem lehet népszavazást tartani a nemzetközi szerződéseket érintő kérdésekben, így a Fudan Egyetem kapcsán sem.

Fontos a paksi bővítés

„Tragikus lenne, ha nem lenne paksi bővítés. Drasztikus rezsiemelés következne” – közölte a miniszter.

Nem csatlakozik Magyarország

Nem tervezi a kormány az európai ügyészéghez való csatlakozást.

Túltejesítették az szja-csökkentést

28,5-ről 15 százalékra csökken majd jövő júliusra a szocho.

Minimálbér kérdése

Nagyobb az esély arra, hogy nem lesz év közben minimálbér-emelés – adott tájékoztatást Gulyás. A reálbér mértékének növekedésétől függ az emelés.

Segítünk más országoknak is

Magyarország szívesen segít más országoknak a vakcinák ügyében, de fontos, hogy maradjon elegendő kapacitás az esetleges újraoltásra.

Pótolhatják az érettségit

Gulyás elmondta, hogy pótnapot kapnak azok a diákok, akik a karanténkötelezettség miatt nem tudtak érettségizni.

Kiderült, mikortól lehetnek újságírók a kormányinfón, a miniszter kérdésre azt mondta, júniusban reális lehet a személyes részvétel.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás