RETRO RÁDIÓ

Mérő László: Megdőlt a mese, amivel a pesti agyunk át volt mosva





A baloldali tudós és publicista, dr. Mérő László szavatszámlálóként dolgozott egy kis zempléni faluban, és mint mondja, teljesen megváltozott egy nap alatt a világképe.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.07.
ellenzéki vélemény

Azt hitték, vidéken elcsalják a választásokat, de tévedtek – és most már tudja, hogy azért nyert a Fidesz, mert sokkal jobb volt, az ellenzék pedig rosszabb.

„Megdőlt a mese, amivel a pesti agyunk át volt mosva: hogy vidéken sötétség, tudatlanság, agymosás és csalás honol”

Mint dr. Mérő László matematikus írja, a választások előtt a teljes baloldalnak meggyőződése volt, hogy elcsalják a választásokat, ezért küldtek szét 20 ezer embert számlálóbiztosnak – de tévedtek.

Mérő László új megvilágításban látja a dolgokat – Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba

„Mindenütt ott voltunk, az ország összes szavazókörében, és majdnem mindenütt ketten is. ...A tévedésem az volt, hogy erre valóban szükség van. Engem történetesen Zemplénbe, Sárazsadányba vezényelt az algoritmus. Elszántan mentünk oda kolléganőmmel azzal, hogy itt aztán csalás nem lesz, azt garantáljuk. Nos, az ott eltöltött hosszú és fárasztó nap alapján biztosan merem állítani, hogy akkor sem lett volna csalás, ha nem vagyunk ott.

Azóta sok ellenzéki szavazatszámlálóval beszélgettem, és közülük mindenki ugyanezt tapasztalta az ország legkülönbözőbb pontjain. Ez mindnyájunknak óriási élmény volt.

Legalább húszezer emberben dőlt meg az a mese, amivel a mi pesti agyunk át lett mosva, hogy vidéken sötétség, tudatlanság, agymosás és csalás honol. A Fidesz valóban tarolt vidéken, de nem emiatt, hanem amiatt, mert sokkal jobb volt, mint az ellenzék. És ugyanezért még Budapesten is sikerült sokkal szorosabbá tennie a meccset, mint az pár héttel a választás előtt várható volt.

A magam részéről nem szerettem meg a Fideszt, nem bocsátottam meg az égbekiáltó disznóságait, viszont megszerettem és sok mindenben megértettem azt a vidéki világot, amely nagy többséggel a Fideszre szavazott.

Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba

És szó sincs arról, hogy vidéken csak a Fidesz médiája látszik

Sárazsadányban volt nagyjából 25-30%-nyi ellenzéki szavazó, és az ország más falvaiban is nagyjából ilyesmit tapasztaltak az ellenzéki szavazatszámlálók. Ennyinek már látszania kell egy faluban. Csak nem tudtak a többiek számára meggyőzőek lenni, akármennyire is fel vannak háborodva a Fidesz aljasságain. Mert ezen a meccsen az ellenzék még kevésbé játszott meggyőzően.

Életre szóló élmény volt, és alapjában változtatta meg azt, ahogyan én Pestről látom a világot – és talán mi is változtattunk egy kicsit az ő előítéleteiken a pestiekkel szemben.

Ezt a hatalmas erőforrást használhatta volna az ellenzék sokkal hatékonyabban is, ha nem azt a buta mesét kellett volna megcáfolnunk, hogy vidéken agymosott fideszesek elcsalják a szavazást. Erre lett elhasználva az energiánk ahelyett, hogy ezt a sok százmillió forintnyi értéket arra használtuk volna, hogy kitaláljunk egy sok mindenki számára vonzóbb alternatívát Orbánnal szemben.”





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás