RETRO RÁDIÓ

Már a baloldali szavazókat is kizökkentette Márki-Zay Péter összevissza beszéde





Egyre ingatagabb a baloldali tábor, miközben több ellenzéki politikus – köztük Márki-Zay Péter – is elismeri: a magyar kormány jól csinálja a válságkezelést, ők sem tudnának másképp cselekedni. A Gyurcsány–Márki-Zay-lista vezetőjének zavaros kijelentéseivel a baloldal elbizonytalanította saját szavazóit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.24.
bizonytalanság

Márki-Zay Péter és a baloldali ellenzék gyakran beszél összevissza a háború ügyében. Hol küldenének fegyvert – néha még katonákat is – Ukrajnába, hol nem. Az utóbbi napokban maga Márki-Zay és az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is kénytelen volt elismerni: a kormány jól kezeli a háborús válságot. Az ellenzéki zűrzavar viszont látszik is a baloldal támogatottságán: november óta tartósan csökken. Egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP-pártszövetség a szavazatok 52, míg az ellenzéki összefogás a voksok 41 százalékát szerezné meg a Társadalomkutató Intézet felmérése szerint. Az ellenzéki közös listát támogatók közel fele (44 százalék) peremszavazónak tekinthető, aki valószínűleg kormányellenes attitűdje miatt az összefogás támogatója, de szavazatuk nem feltétlenül jelent politikai egyetértést.

Kunhalmi: Ugyanazt tennénk, mint a Fidesz-kormány

Egyre több baloldali politikus nyilatkozik úgy, hogy a magyar kormány megfelelően irányítja az országot ebben a nehéz, háborús helyzetben. Először Kunhalmi Ágnes sokkolta ellenzéki hallgatóságát egy bécsi kampányrendezvényen, ahol kritikusan beszélt a kormányról, utána azonban azzal folytatta: „de Orbán jól váltott ebben az éles helyzetben. Akkor, amikor kellett, elfogadta a szankciókat, és bizony, úgy kezdett el kommunikálni és cselekedni, ahogy egy NATO-tagállamtól és egy európai uniós országtól azt elvárják. Ezért van többek közt döntően nehéz helyzetben a magyar ellenzék, mert ha megkérdezik tőlem, hogy mi mit csináltunk volna ebben a kritikus helyzetben: ugyanezeket” – mondta a MSZP-s politikus.

Az MSZP társelnöke pozitívan nyilatkozott a Fidesz háborúkezeléséről – Fotó: Metropol/Keller Mátyás

Márki-Zay ugyanazt csinálná, mint Orbán Viktor. Ja, mégsem

Márki-Zay Péter is hasonlóképpen azonosult Orbán Viktorral. A Gyurcsány–Márki-Zay-lista vezetője azt mondta a JelenValónak: ugyanazt csinálnám miniszterelnökként, mint Orbán Viktor, csak én nem hazudnék róla. Pár órával később az ATV-nek viszont már azt nyilatkozta: kikérem magamnak, mi nem ugyanúgy kezelnénk a háborút, mint Orbán. Vagyis megint teljesen összevissza beszélt...

Nap mint nap változtatja a véleményét Márki Zay Péter – Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

Márki-Zay hol fegyvereket küldene és katonai segítséget adna Ukrajnának, hol visszakozik

A baloldal miniszterelnök-jelöltje következetlen nyilatkozatokat tesz a háborúról is: gyakran mond valami hangzatosat, majd utólag pontosítgatja saját kijelentéseit, de az is előfordul, hogy megpróbálja utólag letagadni. Az orosz–ukrán háború kirobbanása kezdete óta többször is kijelentette, hogy katonákat és fegyvereket is küldene a háborúba – van róla videófelvétel –, majd utólag azt mondta, hogy ez hazugság.

„Vannak árulók az ellenzéki összefogásban”

Márki-Zay azt is mondta, hogy „a Fidesz és a szocialisták, úgy tűnik, sok esetben együtt loptak. Nem tudom, kik a korrupt árulók az ellenzékben, nem az én dolgom ezt felderíteni.” Márki-Zay már múlt év végén, a közös ellenzéki lista kérdése kapcsán is elkezdte becsmérelni a saját harcostársait.

„Elindult a pártalapítás”, „nem jelentettem be pártalapítást”

Az általa beharangozott pártalapítás kapcsán ugyancsak a saját szavait cáfolta Márki-Zay a JelenValónak: „Nem jelentettem be új párt alapítását. Azt már három éve bejelentettem”. Ezzel szemben március elején arról beszélt, hogy egy új konzervatív párt szervezését indították be, a Gémesi György vezette Új Kezdetet, valamint a Pálinkás József nevével fémjelzett Új Világ Néppártot egyesítenék. Még a baloldalon is több szakértő értetlenkedve fogadta, hogy Márki-Zay néhány héttel a választás előtt állt elő egy további újabb párt ötletével. Czeglédi Zoltán elemző egyenesen politikai analfabétának nevezte a baloldal kormányfőjelöltjét.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás