RETRO RÁDIÓ

Kovács Zoltán a CNN-nek: az oltás nem politikai kérdés





Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése - hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.01.
koronavírus

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért használja Magyarország az Európai Unión kívüli vakcinákat, azt válaszolta: a kínai, valamint az orosz vakcinát is sok helyen alkalmazzák a világon, és Magyarország bízik a tudósaiban és orvosaiban, akik jóváhagyták ezeket az oltásokat.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott: „Nyilvánvaló, hogy az uniós stratégia - összehasonlítva az izraeli, vagy akár az amerikai stratégiával - kudarcot vallott.

A brüsszeli bürokrácia nem tudott gyors és azonnali döntéseket hozni, és legalább két hónappal lemaradtunk - mondta a magyar politikus. Hozzátette: mindenki tudja, hogy a harmadik hullámmal szemben - amely jelenleg Magyarországot is sújtja - az egyetlen ellenszer az oltások ütemének felgyorsítása; „az a jó oltás, amit már beadtak”.

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország az oltások beszerzésével kapcsolatban is tartja magát az európai előírásokhoz.

Egyetlen szabályt sem szegtünk meg, hanem kiterjesztettük a stratégiánkat a nem nyugati forrásokra is.” A magyar kormány várakozásai szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina használatát néhány héten belül jóváhagyja az Európai Unió is - közölte.

Jelenleg az idővel versenyzünk, mert az újabb koronavírus-variánsok - mint a brit vagy a dél-afrikai mutáció - gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus - tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott: „a sürgősség határozza meg a magyar stratégiát.”

Azt látjuk a számokból, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb - jelentette ki Kovács Zoltán.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan fogadta az orosz és a kínai vakcinát, Kovács Zoltán kifejtette: vannak, akik - ugyanúgy, ahogy korábban a nyugati oltások esetében is - szkeptikusak, de „azt látjuk: a magyarok megértik a lényeget, hogy az alól a pszichés nyomás alól, amelyben éltünk az elmúlt egy évben, csak az oltás segítségével szabadulhatunk fel”.

Az államtitkár hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök - akit vasárnap oltottak be a kínai vakcinával - példát mutatott, hogy az országban minden elérhető oltás, amelyet magyar tudósok és orvosok engedélyeztek, megbízható és hatékony.

A magyar ellenzék keleti vakcinákkal szembeni tiltakozásával kapcsolatban Kovács Zoltán azt mondta: „mindannyian tudjuk és látjuk, hogy a magyar ellenzék számára semmi sem drága. Ami azt illeti, az a stratégiájuk, hogy minél rosszabb az ország számára, annál jobb nekik”.

Az a sok hazugság, ami az ellenzék részéről elhangzik a nem európai oltásokkal kapcsolatban, azt bizonyítja, hogy alapvetően oltásellenesek, félelmet és bizalmatlanságot gerjesztenek a lakosság körében” - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részéről - válaszul a jogállamisági kritikákra - politikai döntés volt-e a még az Európai Unió által nem engedélyezett keleti oltások használata, Kovács Zoltán azt mondta: minden a kormány által meghozott döntés politikai döntés.

Az elmúlt évtizedben számtalan kritikát és vádat kaptunk az európai bürokrácia minden sarkából. Ugyanakkor - például a gazdaság és a szociálpolitika területén is - bebizonyítottuk, hogy vannak megoldások az úgynevezett európai megoldásokon kívül is” - fogalmazott az államtitkár.

Kovács Zoltán hozzátette: „A filozófiánk nagyon egyszerű. Mi vagyunk Európa, tehát nem Brüsszel feladata, hogy megmondja, mit tegyünk. Mi döntjük el, hogy mi a legjobb a magyaroknak és a legfontosabb visszajelzés a választók döntése, akik Orbán Viktor kormányát háromszor is megválasztották, kétharmados felhatalmazással.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás