RETRO RÁDIÓ

A kormány népszavazási javaslata a jogállami hagyományokat követi





A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint a kormánynak a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazási kezdeményezése messzemenőkig illeszkedik az európai demokratikus jogállamok hagyományaiba és gyakorlatába.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.09.
döntés

A lap hétfői számában Farkas Vajkot, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt idézi, akik kiemelték: a XXI. századi népszavazások eredményei alapján több uniós tagállam - köztük számos nyugat-európai ország - állampolgárai elutasítják Brüsszel nyílt társadalmi törekvéseit.

Farkas Vajk a lapnak azt mondta: a mostani gyermekvédelmi népszavazás arról tesz tanúbizonyságot, hogy Magyarországon egészséges a demokratikus jogállami működés. „Van egy nemzeti sorskérdés, miszerint meg kell óvni a gyermekeket, amellyel kapcsolatos kormányzati álláspontot sokan támadják határainkon innen és túl egyaránt. A demokratikus az, ha ebben a kérdésben az emberek közvetlenül meg tudnak nyilvánulni, a kormány pedig az emberek akaratának megfelelően cselekszik a továbbiakban is” - mondta az elemző.

Ifj. Lomnici Zoltán úgy vélte, a nyugati társadalmakban gőzerővel zajlik a lakosság érzékenyítése, Orbán Viktor pedig ezen tendenciától kívánja megóvni a magyarokat. „Az elsősorban gyermekeket célkeresztbe vevő LMBTQ-propaganda ellen pedig minél előbb, preventív jelleggel fel kell lépni, és mivel kiemelt fontosságú témakörről van szó, a kormány a néptől várja a megerősítést” - fogalmazott.

Farkas Vajk szerint a magyar gyermekvédelmi népszavazás kérdései sem szokatlanok az európai színtéren: 2013-ban Horvátországban tartottak népszavazást arról, hogy a házasság csak férfi és nő között jöhet létre, és bár érvénytelenné vált a kiírás, de a szavazók 66 százaléka egyetértett a kérdéssel, Szlovákiában pedig hat éve tartottak érvénytelen népszavazást az azonos neműek házasságának és örökbefogadásának engedélyezéséről, valamint az iskolai szexuális oktatásról, és mindhárom kérdésben egyértelmű, kilencven százalék feletti volt az elutasítás aránya - írta a Magyar Nemzet.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás