RETRO RÁDIÓ

Kocsis Máté előterjesztette a pedofilellenes törvényjavaslatát





A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslattal folytatta munkáját az Országgyűlés.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.01.
pedofilellenes törvénycsomag

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztői felszólalásában úgy fogalmazott: a gyermekek védelmében „elmentek a falig” a pedofil bűnelkövetők elleni szankciókkal.

Megjegyezte: bár az új büntető törvénykönyvnek köszönhetően folyamatosan csökken a szexuális bűncselekmények száma, a gyermekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekmények kis mértékben nőttek.

A törvényjavaslatot ismertetve hangsúlyozta: a pedofilok nem rejtőzhetnek el, ezért létrehoznak egy kereshető nyilvántartást, amelyhez hasonló működik például Lengyelországban, és nem ellentétes az uniós joggal.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nyilvántartás az Ügyfélkapun keresztül lesz elérhető, és névre lehet keresni, azaz nem jelenik meg a teljes lista, csupán egy most is létező bűnügyi nyilvántartásba kap betekintést a kérelmező. Az elkövetőkről az azonosításukhoz szükséges legszűkebb adatkör ismerhető meg: nevük, születési évük, településszintű lakcímük, fényképük, valamint az általuk elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos adatok, ezekről másolat, képernyőmentés nem készíthető.

Kocsis Máté hozzátette: az is bekerül a nyilvántartásba, aki korábban követett el pedofil bűncselekményt.

Tájékoztatása szerint a büntető törvénykönyv szigorítása értelmében az, aki gyermekpornográf tartalmat készít, terjeszt vagy felhasznál, a „legrosszabbra készüljön”, bizonyos minősített esetekben az emberöléssel azonos elbírálás alá esik tette.

A rendőrök elfogták a magyar pedofilbotrány egyik központi szereplőjét Fotó: police.hu

Közölte: új minősített eseteket is bevezetnek az eddigi hatalmi vagy befolyási viszonnyal visszaélés mellé, így minősített eset lesz, ha 12 éven aluli gyermek sérelmére, ha hivatalos személyként, ha sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva, illetve ha különös visszaesőként követik el a bűncselekményt. Emellett 18-ról 21 éves korra tolják ki a sértettek bejelentési lehetőségét, a zaklatásnál pedig új minősített eset lesz, ha azt 18 éven felüliek gyermek sérelmére követik el.

Bővítik a foglalkoztatási tilalom körét is, a pedofil elkövetők később nem dolgozhatnak gyermekek által is látogatható, szabadidő eltöltésével, szórakoztatással, vagy sporttal kapcsolatos munkahelyen, például strandon, vidámparkban, állatkertben, sportegyesületben, valamint kormányzati szolgálati jogviszonyt és politikai vezetői tisztséget sem tölthetnek be - sorolta Kocsis Máté.

A kormány támogatja az előterjesztést

Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: a kormány támogatja a gyermekek védelméről szóló törvényjavaslatot.

Fidesz: Zéró tolerancia a pedofiloknak

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka a legundorítóbb bestiális cselekménynek nevezte a pedofil bűnöket, hozzátéve, hogy még a börtönben is megveti a többi rab a pedofilokat.

Felidézte:

  • a kormánypártok 2013-ban már biztosították, hogy a pedofilok ne végezhessenek gyermekek nevelésével, felügyeletével, gondozásával, gyógykezelésével kapcsolatos tevékenységeket,
  • 2014 óta a súlyosabb pedofil bűncselekményeknél nincs elévülés,
  • 2017-ben kötelezővé tették a bírók számára a foglalkoztatástól való eltiltást, és szigorították a 12 éven aluliak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény büntetését, valamint több alkalommal szigorították a gyermekvédelmi törvényeket is.
  • Nincs kegyelem a pedofilokkal szemben Fotó: shutterstock

    Selmeczi Gabriella alapelvként fogalmazta meg, hogy a pedofilok nem reménykedhetnek abban, hogy elbújhatnak, megússzák; zéró toleranciát kell hirdetni ellenük. Felszólalásában sajnálatát fejezte ki, hogy vannak nemzetközi kísérletek arra, hogy társadalmilag elfogadhatóvá tegyék a pedofíliát, és elkezdik érzékenyíteni a társadalmat a pedofília iránt, valamint van olyan nyugat-európai ország, ahol két pedofil pártot is bejegyeztek.





    Ezeket olvastad már?
    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás