Bejelentés: változik a kismamák oltása





Már a védőoltások második adagját is beadhatják a kismamáknak, ha a várandósság még a 36. hetet megelőzi.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.12.
Változás

Hazánkban jól halad az oltások beadása, már 4 millió 392 ezer ember kapta meg legalább az első dózisát a koronavírus elleni vakcinából. A fertőzöttek száma már napok óta 1000 alatt van, az elmúlt 24 órában 905 az új fertőzöttet regisztráltak, valamint elhunyt 96 beteg.

Még mindig vannak illegális bulik

Egy 15 fős külföldi rendezvényt füleltek le a rendőrök. Egy norvég férfi volt a szervező” – árulta el Kiss Róbert rendőralezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az alezredes egy örömteli hírt is ismertetett: 20 ezer alá csökkent a házikaranténban levők száma.

Érkező vakcinaszállítmányok

„Ma 64 800 Moderna-vakcina érkezik. Holnap pedig 67 ezer AstraZeneca-oltást várunk ” – nyilatkozta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Az oltóbuszokon továbbra is pörög a munka

A sajtótájékoztató során kifejtették: borsodi kistelepüléseket járják az oltóbuszok. Már 9 megyében megfordultak, 81 településen és 18 ezer főt részesítettek oltásban. A Janssen-vakcinával, praktikusság okán a honvédségi oltóbuszokon oltanak.

Az oltóbuszok jelenleg Borsod megyében teljesítenek szolgálatot (Fotó: Facebook)

Ma estig van lehetősége a fiataloknak időpontot foglalniuk

Előzetes regisztráció után lehet időpontot foglalni 3-féle vakcinára a 18 év felettieknek, jelenleg Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik V-vakcinákkal oltják őket. A 18 év alattiakat pedig Pfizer-oltóanyaggal.

A Pfizer-vakcinára foglalhatnak időpontot a fiatalok. Már a regisztráltak 90 százalékának van időpontja. Amikor az oltópontra érkeznek, vigyék el magukkal a kinyomtatott igazolást és a letöltött, kitöltött, aláírt hozzájárulási nyilatkozatot, ez meggyorsítja a védőoltás felvételét” – nyilatkozta Müller Cecília.

„Aki május 18-áig nem tölti be a 16 életévét, azt most nem oltják be. Az ő regisztrációja megtörténhet, de most nem oltják még be ” – árulta el a szakember.

A legfrissebb szennyvízadatok

Egyre csökken az új fertőzöttek száma, és egyre több a felgyógyultaké.

Örömmel tájékoztatom önöket arról, hogy a fővárosban és a környezetében lévő kisvárosokban is csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja” – mondta el Müller Cecília. Véleménye szerint nem kell a jövőben növekedésre számítani, a terasznyitások se okoztak problémát.

Változott a szoptató és várandós anyukák oltása

Továbbra is az mRNS-vakcinákat ajánljuk az áldott állapotban lévőknek és a szoptató anyukáknak. A 12. hét után adják az első oltást, ugyanakkor a második adagot is be lehet adni a várandósság ideje alatt” – mondta el Müller Cecília.

Ez újdonság az eddigi gyakorlathoz képest. A 36. hét után már bármikor bekövetkezhet a szülés, és a védőoltás esetleges hatásait nem szerencsés együtt kezelni, ezért a szülészek és a szakvélemények alapján a 36. hét előtt javasolják beadni. Továbbá a szülést követő második héttől is ajánlják beadni már a második védőoltást.

Egyre több tapasztalattal rendelkeznek a szakemberek a terhes édesanyák oltásában (Fotó: Shutterstock)

Ma tartják az ápolók napját

Megemlékezett a főorvos is a ápolók munkájáról, és egy idézet keretében megköszönte a munkájukat.

A jelenlegi helyzet kicsit olyan, mint a 48-as forradalom és Szabadságharc” – húzott párhuzamot Müller Cecília – „Akkor hasonló munkát végeztek az ápolónők”.

Megköszönte az ápolók emberfeletti munkáját, amelyet a járvány alatt végeztek.

Ha nem tudsz megjelenni a második oltás időpontjában

Jelezni kell a háziorvos számára, és ő be tudja adni másnak az aznapi adagot, és tudnak új időpontot egyeztetni” – mondta el Müller Cecília.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás