RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk a számokat! A keleti vakcinák 76 százaléka már hazánkban van





Újabb Pfizer-szállítmány és 200 ezer adag, második oltáshoz alkalmazható Szputnyik V-vakcina is érkezett Magyarországra. Eddig az EU-ból csak a lekötött vakcinák 20 százaléka érkezett meg.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2021.05.12.
oltás

Kedd hajnalban megérkezett az utolsó orosz vakcinaszállítmány, ezzel az Oroszországgal kötött szerződések maradéktalanul teljesültek. Aki Szputnyik V-oltást szeretne, az foglalja le mielőbb az online időpontfoglalóban, mert már csak korlátozott mennyiségben van kint ebből a vakcinából a kórházi oltópontokon.

Ezen a héten még Moderna-, AstraZeneca- és Janssen-szállítmány is várható

Magyarországon már hatféle vakcinával történik az oltás. Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 44 százalékos, szemben a 28 százalékos uniós átlaggal.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető, a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk.

Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Az EU-ból csak a lekötött vakcinák 20 százaléka érkezett meg

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 20 százaléka érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (3,2 millió adagot) a Pfizer szállította. Mivel a jelenleg alkalmazott vakcinák közül csak a Pfizer engedélyezett 16–18 év közöttiek oltására, május 13-ától ezzel a vakcinával kezdődik meg ennek a korosztálynak az oltása. A ma érkezett Pfizer-vakcinákkal a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni.

A Janssen-vakcinát a honvédségi oltóbuszokon és már a háziorvosoknál is használják.

A keleti vakcinák 76 százaléka már hazánkban van

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek a 76 százaléka már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik V-vakcinából mára az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm-vakcinából pedig már 3,3 millió adag érkezett meg.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)
Forrás: koronavirus.gov.hu
(Forrás: koronavirus.gov.hu)

Tesztelik a védettségi igazolvány QR-kódjának leolvasó rendszerét

Hamarosan egy applikáció segítségével fogják ellenőrizni a védettségi igazolványokon található kódot.

Augusztusig mindenképpen kell majd védettségi igazolvány bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez – jelenleg például szállodába, színházba, moziba fesztiválokra, sporteseményekre, fürdőbe, az éttermek belső tereibe csak ilyen igazolvánnyal rendelkezők mehetnek.

Ezért már most nagy erőkkel tesztelik azt a kormányzati applikációt, amellyel ellenőrizhetők a kártyán szereplő adatok egy központi rendszerből





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás