RETRO RÁDIÓ

Kapcsolj, mielőtt eltűnnél! – Még tart az idén 10 éves Látni és Látszani kampány





Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedésbiztonsági kampánya 2012 óta hívja fel a figyelmet egy társadalmilag fontos témára. Az őszi közlekedési balesetek egyik vezető oka ugyanis az, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Felelősségük azonban korántsem merül ki abban, hogy a külső körülményeket figyelembe véve közlekednek. Elengedhetetlen feladatuk a járművük őszi-téli felkészítése, mely során időszerű a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncs, a világítás, a fékrendszer és az ablaktörlő ellenőrzése. A műszaki feltételek megfelelő biztosítása mellett kiemelt figyelmet kell fordítaniuk szemük ellenőrzésére, látásuk megbízhatóságának megőrzésére is. (x)



Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2022.11.24.
hirdetés

Tudta, hogy a járművezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a szemünktől függ? Márpedig a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok tovább rontják a látást és ezáltal a reakcióidőt. Ezért is érdemes ellenőriztetni a látásunkat évente legalább egyszer szakemberrel – még akkor is, ha úgy érezzük, nincs szükségünk látáskorrekcióra.

A látást befolyásolja az is, amikor a szélvédőn a különféle külső és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek. Arról nem is beszélve, hogy a felverődő kavicsok okozta repedések nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, egyéb veszélyforrást is jelenthetnek a gépkocsiban ülők számára.

Ne csak lássunk, látszódjunk is! A járművek izzói elhasználódnak, évente szükséges többször ellenőrizni azokat. Komoly problémát okozhat a fényszórók rossz beállítása is: ha csupán egyetlen fokkal feljebb hordanak a kelleténél, a szembejövő gépjármű vezetőit húszszor jobban vakítják. Amennyiben az ideálisnál egyetlen fokkal lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága a huszadrészére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent. Egy szennyezett fényszóró pedig a világítási teljesítményének legalább 30 százalékát elveszíti.

Forrás: ORFK

Az akcióhoz csatlakozott szervizekben a személy- és haszongépjárművek (és a motorkerékpárok) vezetői ingyenesen ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt, a regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket. Aki idáig késlekedett, még nem maradt le semmiről, hiszen az akció december 4-ig tart!

A rendőrség ebben az időszakban – a láthatóság jegyében – a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságát is még fokozottabban előtérbe helyezi.

Az akcióhoz csatlakozott szervizek és optikusok listája megtalálható a hivatalos honlapon (www.latnieslatszani.hu), ahol szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket. Érdemes a közösségi felületeket is figyelni, ahol a kampány kapcsán – nevelő célzattal – edukatív tartalmakat osztanak meg.

(x)





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás