RETRO RÁDIÓ

Óriási sikert ért el a székely petíció, sikerült teljesíteni a feltételeket





Óriási véghajrával 9 országban sikerült összegyűjteni a szükséges aláírást.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.15.
győzelem

A székely petíciót nem csak magukért indították a székelyek, 50 millió őshonos kisebbség él Európában. A székely petíció célja, hogy önállóan jussanak kohéziós alapokhoz az őshonos kisebbségek. Ahhoz, hogy a kisebbségi kultúrák megmaradjanak, pénzre van szükség.

A székely petíciót a Székely Nemzeti Tanács indította el a nemzeti régiók védelmében. A polgári kezdeményezéssel a kívánt egymillió aláírás már első körben összegyűlt, most a másik feltétel is teljesült, sőt sikerült túlszárnyalni a tervet: 9 országban gyűlt össze a szükséges aláírás!

Döcögősen indult a kezdeményezés

Az egész nagyon döcögősen indult, ugyanis az Európai Bizottság először elutasította, hogy nyilvántartásba vegye a népi kezdeményezést és nem indulhatott meg az aláírásgyűjtés. Arra hivatkoztak, hogy a témában nem kezdeményezhet az EU jogalkotást. A székelyek az Európai Bírósághoz és az Európai Törvényszékhez fordultak, sokáig pereskedtek, de nekik adtak igazat: 2019 májusában végre elindulhatott az aláírásgyűjtés.

Fotó: Németh András Péter

A járvány miatt kétszer hosszabbítottak

Az aláírások összegyűjtésének eredeti határideje május 7-e volt, addigra azonban a hét helyett csak három tagállamban jött össze a szükséges számú aláírás. Az Európai Bizottság meghosszabbította a határidőt fél évvel. November 7-ig Horvátországban és Litvániában sikerült még összegyűjteni az aláírásokat, majd az Európai Bizottság a járvány miatt újabb haladékot adott, és ez új lendületet jelentett a kampánycsapatnak.

A Gerilla.hu csapata Pesty László vezetésével tavaly februárban vette át a székely petíció kampányának lebonyolítását. Akkor még csupán 50 ezer aláírás volt. Internetes felületeket hoztak létre, stratégiákat dolgoztak ki és csupán 3 hét alatt, május 7-re meglett az egymillió aláírás három országból: Magyarországról, Szlovákiából és Romániából - írja a Ripost.

Aztán hosszú hónapok küzdelmei után révbe ért a székely petíció, 9 országban összegyűlt a szükséges aláírás. Az európai polgári kezdeményezésről a Lisszaboni Szerződés rendelkezik. Ha egymillió uniós polgár az aláírásával támogat egy javaslatot, akkor az Európai Bizottságnak jogalkotási javaslatot kell előterjesztenie. Feltétel az is, hogy legalább a tagországok negyedében kell csatlakozni a petícióhoz, az Európa parlamenti képviselők létszámának arányában. Eddig 74 ilyen polgári kezdeményezés volt, de eddig csupán 6 esetben sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás