RETRO RÁDIÓ

Halász János: nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, ha Márki-Zay mozgalmát külföldről finanszírozták





Nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, ha Márki-Zay Péter mozgalmát külföldről finanszírozták a választási kampány idején, ezért ezzel az üggyel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának is foglalkoznia kell - mondta Halász János, a bizottság fideszes alelnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.30.
törvénytelen

Magyarországon, de más államokban is, a törvények szigorúan tiltják külföldi szervezetek beavatkozását, például anyagi támogatás formájában, a demokratikus választásokba. Ezzel szemben az volt olvasható, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje nemhogy bevallotta, hanem inkább dicsekedett azzal, hogy ők támogatást kaptak - idézte fel Halász János.

Ha így volt, és ezt a pénzt a választási kampányra használták, akkor ez törvénytelen - hangsúlyozta.

Emlékeztetett, Márki-Zay Péter már korábban is utalgatott arra, hogy a kampánya mögött esetleg amerikai források lehetnek.

„Kiruccant Amerikába, videókban számolt be róla, hogy ott ő nyíltan pénzt gyűjt a kampányához, meg a politikai építkezéséhez. Aztán 2022. március közepén is beszélt, a kampány kellős közepén, arról, hogy ő szövetséget kötött az Action for Democracy nevű szervezettel” - szólt az előzményekről a bizottság alelnöke.

Halász János kiemelte, az év elején létrehozott Action for Democracy „csupa Soros-emberből áll, és kimondottan a magyar választások befolyásolása volt a célja”. - „Még a szervezet vezetője is beszélt róla, hogy a magyar választások inspirálták ennek a szervezetnek a megalapítását. Egy olyan ember ennek a vezetője, Korányi Dávid, aki Bajnai Gordonnak főtanácsadója volt, kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára” - jegyezte meg.

„Gurultak hozzájuk a dollárok”

Hozzáfűzte, a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy „pénzt kaptak, dollárt kaptak, gurultak hozzájuk a dollárok”. Először csak néhány százmillióról beszélt, de aztán kiderült, hogy az majdnem kétmilliárd forint. Ha ezt a pénzt a kampányra költötték, az teljesen törvénytelen - közölte.

„Ha ellenőrizetlenül, tisztázatlan helyekről pénz kerül egy ország választási kampányába külföldről, az abban az országban nemzetbiztonsági kockázatnak minősül” - hangsúlyozta a bizottság alelnöke, hozzátéve: külföldről nem határozhatják meg, hogy a magyar választók hogyan döntsenek, mert ez a nemzeti szuverenitásba való beavatkozás.

Halász János elmondása szerint a baloldal hatalomra kerülése esetén a kampányukat támogató szervezetek „benyújtották volna a számlát”. A politikus szerint ráadásul a baloldal választási kampányával több probléma is van. Egyrészt az adatvédelmi hatóság vizsgálja azt, hogy az ellenzék kampányában milyen adatokat használtak fel, amikor sok-sok embert „zaklattak” sms-kampánnyal, olyan, akár jobboldali választókat is, akik nem voltak az ő támogatóik.

Halász János utalt arra is, hogy az ellenzéki szövetség kampányában közreműködő DatAdat és a Demokratikus Koalíció között személyi összefonódások figyelhetők meg, a céggel kapcsolatban ráadásul adóelkerülés ügyében folyik vizsgálat. Ha pedig a baloldali pártok Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül külföldi finanszírozást kaptak, az súlyosan veszélyezteti az ország nemzeti szuverenitását, ezért kell ezzel az ügyel foglalkoznia a nemzetbiztonsági bizottságnak is - mondta Halász János.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás