RETRO RÁDIÓ

Gulyás Gergely: a mi politikánk célja a szövetségkötés - itthon és külföldön egyaránt





A legfőbb feladat paradox módon annak bemutatása, hogy mi nagyon szeretnénk a sorba beállni. Tehát mi nem a különállást élvezzük önmagában, mégha mára szereztünk is tapasztalatokat és vannak is ennek szépségei - a magyar történelemben és irodalomban is oly sok példája van a hősies egyedüllétnek - de a mi politikánk célja a szövetségkötés. Itthon és külföldön egyaránt. Erős nemzetek alkotta erős Európai Uniót és erős Közép-Európát szeretnénk. Mi az uniós vitákban soha nem a különállásra vagyunk büszkék, sőt sajnáljuk, ha egyedül kell kitartanunk, de ez elengedhetetlen, ha olyan döntéseket kell megakadályozni, amelyek Magyarország érdekeit figyelmen kívül hagyják - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hirado.hu-nak adott, hétfőn közzétett interjújában.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.27.
Gulyás Gergely

Gulyás Gergely egyebek mellett azt mondta: az orosz olaj nem váltható ki még mással annak ellenére sem, hogy a kormány az elmúlt években mindent megtett azért, hogy lehessen alternatíva. Az energiaforrások diverzifikációja, a forrásszerzések közötti választási lehetőség bővülése Magyarországon a rendszerváltoztatás óta folyamatosan meglévő célkitűzés.

„Még azzal sem vádolnék meg egyetlen rendszerváltoztatás utáni kormányt sem, hogy legalább a szavak szintjén ne támogatta volna a diverzifikációt. Az egy más kérdés, hogy mi tettünk érte a legtöbbet, hiszen amikor 2010-ben kormányra kerültünk, csak Ausztriából és Ukrajnából tudtunk gázt behozni, mára pedig hétből hat szomszédunk irányába van kiépített interkonnektor. Tehát mindent megtettünk annak érdekében, hogy a diverzifikáció sokat emlegetett feltételei adottak legyenek és senki nem tett annyit az orosz gáztól való függőség csökkentése érdekében, mint a 2010 utáni Orbán-kormányok” - fűzte hozzá a miniszter.

A baj az, hogy Európa az elmúlt harminc évben nem tett eleget annak a politikai párbeszédekben, vitákban, célkitűzésekben gyakran megjelenő követelésnek, hogy máshonnan is lehessen venni nyersanyagot vagy hogy az energiaforrásokhoz máshonnan is hozzájussunk. Amíg az alternatívák nincsenek kiépítve, addig mi nagy függőségben vagyunk az orosz olajtól és gáztól. Ha a görög-bolgár interkonnektor végre elkészül - most éppen jövő év végére ígérik -, akkor azeri gázimportra is lesz lehetőség” - jelezte a miniszter.

Hangsúlyozta: a kormány értette azt, hogy az Európai Unió nem hagyhatja válasz nélkül az orosz agressziót, nem akarták az egységes európai fellépést megbontani, ezért az első öt szankciós csomagot támogatták, de amikor a versailles-i csúcs energiaembargót elutasító konszenzusa után a hatodik szankciós csomag is napirendre került, kénytelenek voltak világossá tenni, hogy Magyarország ellátásbiztonságához az orosz olaj jelenleg nélkülözhetetlen.

Kifejtette azt is: a kormány azt szeretné, hogy Magyarország felzárkózzon a Nyugat-Európában megszokott életszínvonalhoz. „Ez volt a magyar politika célja a rendszerváltozás óta és ebben igazán nagy lépéseket az elmúlt évtizedben sikerült is tennünk. Most is mindent megteszünk azért, hogy ez tovább folytatódjon. Ha belegondolunk, Gyurcsány Ferenc alatt az átlagbér kevesebb volt, mint most a minimálbér és a mögöttünk lévő tíz évben az életszínvonal - bár még mindig nem vagyunk ott, ahol Nyugat-Európa életszínvonalban tart - nagy mértékben emelkedett” - hangsúlyozta.

Hozzátette: azokat a versenyelőnyöket, amelyekkel Közép-Európa Nyugat-Európával szemben rendelkezik, meg kell őrizni. Ilyen a közbiztonság, a társadalmi béke, az, hogy mi nemet mondunk a migrációra és az is, hogy ez Európának az a térsége, ahol a szülők joggal gondolják úgy, hogy gyermekeik nem rosszabbul, hanem jobban élhetnek majd. Rámutatott arra, hogy Magyarország az uniós átlag GDP 76 százalékán áll, Portugáliát megelőztük, ami nagy teljesítmény. „De tovább kell haladni, a cél, hogy Magyarország az Európa Unió átlagát belátható időn belül elérje. És ha úgy haladunk, ahogy az előző ciklusban tettük, akkor ebben a ciklusban is minden nehézség, háború, koronavírusból való kilábalás ellenére, akkor elégedettek lehetünk” - emelte ki Gulyás Gergely.

A budapesti ügyeket és Karácsony Gergely személyét érintő felvetésre a miniszter azt válaszolta, hogy tiszteletben tartják az önkormányzatok alaptörvénybe rögzített jogait és autonómiáit. „Nem gondolom azt, hogy Budapest választott vezetését bármilyen kérdésben kényszeríteni kellene, még akkor sem, hogyha néhány esetben talán többre mennénk, ha a kormány és a főváros közötti kapcsolatot nem a politikai párthatárok határoznák meg” - fogalmazott Gulyás Gergely.

A főpolgármester megválasztását követően nem sokkal azt a döntést hozta, hogy „ugródeszkának” tekinti a főpolgármesterséget a miniszterelnökséghez.

„Ebben már az előválasztáson kudarcot vallott és most nem tudjuk, hogy az általa kiválasztott jelölttel megsemmisítő vereséget szenvedett baloldal mit szeretne. Mi úgy gondoljuk, hogy semmire sem kell rákényszerítenünk Budapestet, ahogy Budapestnek sem kell a kormányt. Tény, hogy a főpolgármester mandátumának első három évéből kettőt személyes ambícióktól vezérelve a kormány elleni kampányra szánt. Mindezek ellenére és után, ha az értelmes párbeszédre van tér és lehetőség, akkor erre mi nyitottak vagyunk” - mondta.

Gulyás Gergely az ellenzék brüsszeli politikájával kapcsolatban azt mondta:

Az extraprofitadó bevezetése és a várható világgazdasági válság kapcsán azt mondta, két hatás rakódik egymásra és mind a kettő az egész világon komoly nehézséget okoz: a koronavírusból való kilábalás magában is inflációval jár, és ehhez jött hozzá az a háborús infláció, aminek a következményeit nap mint nap láthatjuk, és nem tudjuk, hogy pontosan hol lesz a vége, mert ma senki nem tudja megmondani, hogy meddig tart a háború. Ebben a helyzetben az egész világon a gazdasági kockázatok megnőttek - tette hozzá.

„Erre a leghatékonyabb válasz, ha a magyar kormányra amúgy is jellemző konzervatív, kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytatjuk. Ehhez pedig arra van szükség, hogy azokban az ágazatokban, ahol jelentős profitok jönnek létre - és ezekben az ágazatokban ráadásul a válság következtében is nőnek a profitok -, ott nagyobb hozzájárulást kérünk a közterhek viseléséhez” - hangsúlyozta, hozzátéve, ennek köszönhető az, hogy jó eséllyel tartani tudják a 4,9 százalékos költségvetési hiányt az idei évben, és bár a jövő évben a kockázatok sokkal számosabbak a világgazdaságban, mint bármikor az elmúlt évtizedekben, de mégis teljesen reális, hogy 3,5 százalékra tudják csökkenteni a költségvetési hiányt.

Teszik mindezt úgy, hogy növelik a családtámogatásra fordítandó forrásokat és megvédik a rezsicsökkentést - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás