RETRO RÁDIÓ

Elfogyott a türelem Németországban, több tartomány is orosz vakcinát rendelne





„Sokkal többen oltatnánk be magunkat, ha rendelkezésre állna elegendő vakcina” – nyilatkozta Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer, aki Oroszországba utazik, hogy minden szükséges információt a helyszínen szerezhessen be a Szputnyik V vakcináról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.09.
német helyzetjelentés

A németországi Szászország tartomány kormánya nem hajlandó tovább várni sem a szövetségi német kormányra, sem Brüsszelre. Németországban egyre több tartomány vezetője lázad fel és jelenti ki, hogy akár saját hatáskörben rendelnének nagyobb mennyiségű vakcinát Oroszországtól – írja a Ripost7.

Az elégedetlen vezetők egyik fő szószólója Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke. Helyi sajtóinformációk szerint a kormányfő már azt tervezi, hogy április végén Oroszországba utazik annak érdekében, hogy a helyszínen szerezzen elegendő információt a Szputnyik V oltásról.

„Sokkal többen oltatnánk be magunkat, ha rendelkezésre állna elegendő vakcina”

Michael Kretschmer megneszelte, mi a megoldás (Fotó: AFP)

„Oroszország a tudományok nagy országa. A legkisebb kételyem sincs afelől, hogy képesek egy hatékony és biztonságos vakcinát előállítani” – nyilatkozta Kretschmer. A szász kormányfő elismerte, hogy országos és tartományi szinten is hatalmas kapacitásbeli hiány van az oltásokból.

„Sokkal többen oltatnánk be magunkat, ha rendelkezésre állna elegendő vakcina” – tette hozzá a miniszterelnök. Michael Kretschmer azt szeretné, hogy a szövetségi kormány, vagyis Angela Merkel vezetésével a berlini kabinet vegye át az egységes tárgyalásokat a tartományoktól Moszkvával. Erre utaló jó jel lehet, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy kétoldalú tárgyalásokba akar kezdeni az orosz vakcinagyártó céggel.

A német kormány lépéskényszerben van, mivel Szászországon kívül már Bajorország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia is kijelentette, hogy készek előszerződést aláírni az oroszokkal. Az előbbi 2,5 millió, míg utóbbi 1 millió Szputnyik V lekötésére készül. Egy héttel korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, hogy február végén már telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal egymillió adag vakcina esetleges szállításáról.

Úgy tűnik tehát, hogy a nyugati országok is kezdenek ébredezni, és rájöttek arra, amit a magyar kormány már tavaly év vége óta mond. Vagyis, hogy a Brüsszelből irányított elrontott központi vakcinabeszerzést csak úgy lehet helyrehozni, ha a keleti vakcinákat is bevetik az európai emberek oltásánál. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy egy oltást nem lehet a származása alapján megítélni. Csak jó vagy rossz vakcina létezik. Azok pedig jó vakcinának számítanak, amelyeket a magyar hatóságok engedélyeztek.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás